Позив да дође на проглед који је део скрининг програма за рак дебелог црева из нишког Дома здравља послали су поштом на име Нишлијке која је преминула пре 10 година. И док је коверта са именом његове покојне мајке узнемирила Нишлију Б. П. јер је умрла управо због канцера, из Дома здравља тврде да је обавеза родбине их обавести о смрти члана породице, како би се здравствени картон архивирали.

Да дође на заказан преглед у здравствену амбуланту на Леденој стени стоји у позиву који је стигао половином новембра на адресу нишке породице, а насловљен је на жену која је преминула још 2009. године.

Позив је био за скрининг рака, а она је од тога преминула.

- Јако сам узнемирен и огорчен, ово је велика брука. Не могу да опишем како сам се осећао када сам видео коверту са њеним именом - каже син.

Из Дома здравља кажу да позиве становништву за скрининг, преглед на рак дебелог црева, упућују из постојеће базе података, а на основу године рођења.

- У случају смрти члана породице родбина углавном обавештава здравствену установу о смрти свог члана породице, како би здравствени картон био архивиран, што се у овом случају није догодило. Локална самоуправа, по закону, нема обавезу да доставља Дому здравља Ниш обавештења о преминулим особама - наводе у Дому здравља.

Међутим, син преминуле Нишлијке којој је упућен позив на преглед истиче да 10 година нису примили ниједно обавештење на њено име, као и да је обавеза породице да пријави смрт сродника само у матичној служби, а потом све иде аутоматски.
Б. П. каже да административне грешке разуме, али да га је ова нарочито погодила јер је реч о његовој мајци која је преминула баш од рака.

(Јужне вести)