ПОСРЕДСТВОМ апликације за такозване паметне телефоне, која је Нишлијама однедавно доступна захваљујући овдашњој фондацији ПОНС (поносни, одговорни, несакривени, самостални) већ је стигло пет притужби из домена Комуналне полиције, Полицијске управе и Саобраћајне полиције. Притом, особи која укаже на проблем је обезбеђена анонимност, с обзиром на то да пријаву надлежнима даље прослеђује поменута фондација.


Апликацију је могуће преузети са свима доступне плеј продавнице и, мада је првобитно била намењена особама са инвалидитетом (ОСИ) зарад лакшег превазилажења проблема са којима се суочавају у свакодневном животу, заправо је могу користити сви када, на пример у саобраћају, уоче неправилност коју би требало отклонити.


- Фондација ПОНС се од лане залаже за што виши ниво безбедности особа са инвалидитетом у саобраћају. Добили смо много притужби од возача, пешака и путника у јавном градском саобраћају који имају различите врсте инвалидитета. И, сви пријављени случајеви су потврдили слутњу да је њима у Нишу функционисање веома отежано - каже управитељ Фондације Иван Новковић.


Прочитајте још - Нови е-шалтер убрзаће и поједноставити процедуре: Геодете на "клик" са катастром


Наглашава, међутим, и то да су препреке пред особама са инвалидитетом једнаке онима са којима се суочавају, примера ради, родитељи са бебама у колицима, особе које се отежано крећу, старији суграђани...


Да би помогао што већем броју људи, ПОНС је формирао радну групу у коју су укључени представници локалне самоуправе, Јавног комуналног предузећа "Медиана", ЈП "Паркинг сервис", те надлежни из две овдашње дирекције - за изградњу града и за јавни градски превоз.


СИСТЕМАТИЧАН УВИД


- ДОБРО је то што се Фондација ПОНС потрудила да на савремени начин прикупља информације које ће бити доступне великом броју корисника, односно градским институцијама, те јавним и комуналним предузећима, који ће убудуће моћи да на систематичнији начин стекну увид у проблематичне тачке на територији Ниша - процењује градски већник задужен за саобраћај Игор Војиновић.