Мотив и подршка да успешно стигну до циља: Стипендије за студенте ромске националности

С. БАЈИЋ

уторак, 26. 11. 2019. у 08:15

Мотив и подршка да успешно стигну до циља: Стипендије за студенте ромске националности

Студенти ромске националности са др Зораном Милошевићем Фото С. Бајић

Милошевић: Они ће сутра представљати стуб не само унутар своје заједнице

СТИПЕНДИЈА је велики подстицај за нас, студенте ромске националности, додатни мотив и подршка да учимо са још више жеље и воље и да успешно стигнемо до циља.

То истиче Жаклина Николић (20), бруцош на Високој школи струковних студија за васпитаче "Михаило Палов" у Вршцу, једна од 19 студената ромске националности који су јуче у згради Покрајинске владе потписали уговоре о стипендирању. Она је завршила економску школу у Бечеју и уписала смер васпитач деце у предшколској установи, што јој је била давнашња жеља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови мост спаја ауто-пут са брзом саобраћајницом


Њен, две године старији колега Милош Тоскић, студент треће, завршне године на Високој школи струковних студија за васпитаче, нагласио је да већ трећи пут прима стипендију која му, с обзиром на то да живи у Дому ученика, много значи да покрије трошкове.

- Ту се увек нађе и за додатне уџбенике, а све је подстрек да још боље учим и да не размишљам о неким другим стварима. Намеравам да по завршетку Високе школе упишем мастер студије, такође у Вршцу. а затим и студије педагогије у Београду, с обзиром на то да желим да радим у струци - каже Тоскић, чији је просек оцена после две године студија, "око" девет.

Професор др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, који је студентима уручио уговоре, истакао је да је потреба друштва да мањинска заједница кроз своје представнике у образовању креира амбијент у којем је образовање приоритет, пројекат афирмације и изградње будућности за ту заједницу.

- Ово је једна системска подршка која само говори да заједно можемо креирати амбијент у коме ће пуна интеграција ромске заједнице бити пре свега у систему образовања а потом, сигуран сам, и када је у питању привредна активност све оно што чини квалитет нашег друштва. Пример ромске заједнице, када приказује бригу о васпитачима и учитељима је најбољи пут да имамо што већи број ученика који ће сутра представљати стуб не само унутар ромске заједнице - истакао је др Милошевић.


ЗНАЧАЈНО ОЧУВАЊЕ ЈЕЗИКА

Јелена Пртљага, директорка Високе школе струковних студија за васпитаче "Михаило Палов" у Вршцу, нагласила је да је реч о 11. генерацији студената.

- Значајно је очување ромског језика, наших студената који су спона између вртића и школе а држава је свесна те потребе. Наши студенти имају богате ваннаставне активности, певају у хору, раде у драмској секцији, раде са децом са посебним потребема- истакла је Пртљага.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације