ИЗ нове зграде Радио-телевизије Војводине (РТВ) у Новом саду на Мишелуку данас је, две године после почетка изградње новог дома те јавне медијске установе, обављено прво уживо укључење из новог студија.


Изградња нове зграде РТВ-а завршена је четири и по месеца пре уговорених рокова, како је раније и најавио председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је и председник одбора за изградњу.


-Реч је о инвестицији вредној 3,2 милијарде динара, коју су финансирале Влада Републике Србије и Покрајинска влада, као један од заједничких инфраструктурних пројеката у АП Војводини – наведено је у саопштењу.


Радови су почели августу 2017. године, рушењем и уклањањм 26.879 кубних метара остатака зграде срушене током НАТО бомбардовања 1999. године.


Израда пројекта и реализација три фазе изградње, као и стручни надзор, подразумевали су најзахтевније грађевинске, хидротехничке, електроенергетске, телекомуникационе, машинске и инсталационе радове, као и завршетак саобраћајница око објекта.


- У току је и набавка најсавременије опреме вредне 569 милиона динара, коју такође финансирају Покрајинска влада и Министарство културе и информисања, док је средства за партерно уређење и комунално опремање обезбедио Град Нови Сад – додаје се у саопштењу Покрајинске владе.


Фото: Прес служба Покрајинскде владе


Према речима Маријане Дивљак, директорке Дирекције за управљање непокретностима РТВ-а, урађен је огроман посао у протеклом периоду на градилишту на којем је у сваком тренутку било између 250 и 350 радника.


- Сви су радили као један. Захваљујемо се и свим градским предузећима која су нам помогла у овом подухвату - казала је она за РТВ.


Маријана Дивљак је напоменула да је само за повезивање електричном енергијом утрошено 500 километара каблова.


Прочитајте још: Сигнал из нове зграде РТВ-а за годину дана


- Нова зграда представљаће синергију нашег рада. По први пут на једном месту налазиће се телевизијски и радијски програм као и интернет садржај, што ће нам омогућити да производимо много квалитетнији програм – изјавио је новинар Дражен Кнежевић.


А шеф деска редакције на мађарском језику, Другог програма РТВ Арпад Курцинак нагласио је да ће нови простор и опрема умногоме унапредити и програм на мањинским језицима.


Фото: Прес служба Покрајинскде владе


Нова зграда РТВ-а имаће пет телевизијских и шест мулитифункционалних радијских студија. Студио из којег је реализовано укључење простире се на 600 квадратних метара и десет пута је већи од оног где се сада емитује Јутарњи телевизијски програм те медијске куће.


У њој ће 1.500 запослених производити и емитовати програм на српском језику и 15 језика националних мањина.


Како је раније најављено, фазно пресељавање запослених у нову зграду РТВ и стављање у функцију свих платформи те медијске куће бити потпуно завршено до краја идуће године.