ЖИТЕЉИ Новог Сада, али и становници Сегедина у суседној Мађарској, лако могу да сазнају да ли их очекују велике кишне падавине и у којим деловима града ће се сручити највише кише и које улице ће бити поплављене. До прецизних информација, односно ране најаве, долазе преко бесплатне апликације на мобилном телефону, што је резултат прекограничног пројекта Urban prex који је суфинансирала Европска унија преко "Interreg-IPA Мађарска - Србија".

У прекограничној сарадњи учествују Природно-математички факултет, Факултет техничких наука - Одсек архитектуре Универзитета у Новом Саду, ЈКП "Водовод и канализација", заједно са тимом колега са Универзитета у Сегедину. У ова два града креиране су мрежне станице, уз чију помоћ је могуће прогнозирање падавина у реалном времену.

На територији Новог Сада, према речима др Стевана Савића са новосадског Природно-математичког факултета, руководиоца пројекта, на 15 локација су постављени сензори за падавине. Највише их је - 12, у ширем центру града и у центру, а остале су на периферији. Једна од тих станица се налази у дворишту Гимназије "Јован Јовановић Змај" и она је на два метра висине, али има их и на крововима зграда у Сремским Карловцима. Приликом одабира локација, водило се рачуна о томе да буду безбедне, како сензори не би били оштећени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Апликација за уређење ентеријера: Купи оно што желиш кад год пожелиш 24/7


- Све станице имају фреквенцију мерења од минута, а сваких десет минута се подаци шаљу ка серверу на Универзитет у Новом Саду на Природно-математичком факултету - објашњава др Савић. - У Сегедину је инсталирано укупно 11 оваквих станица, а сваких десет минута се подаци шаљу сегединском Природно-математичком факултету - Одељењу за климатогологију и екологију предела.

Пројекат, како предочава његов руководилац др Савић, првенствено има циљ да развије иновативна и хармонизована решења за праћење и планове за управљање водама како би се припремили за евентуалне временске непогоде.

Један од уређаја

На веб-страници www.urban-prex.org биће представљене главне информације о активностима пројекта, али и сви системи за праћење и јавно приказивање, као што су подаци добијени од мрежа за праћење падавина у оба града, мапа за дводневну прогнозу падавина изнад пограничне области, али и подаци у вези са раним упозорењима јавности у случају поплава изазваних падавинама у Новом Саду и Сегедину, као и у другим градовима у Србији и Мађарској.


ПРАЋЕЊЕ ПОДАТАКА

УЧЕСНИЦИ у овом пројекту одлучили су се за апликацију како би подаци били што доступнији грађанима у сваком тренутку. Апликација пројекта Urban prex - weаther, која је направљена за андроид платформу, може се бесплатно преузети на Play Store.