ВЕЋ четири године Влада Мађарске, путем конкурса које расписује Фондација "Просперитати" помаже своје сународнике у Војводини. Нови, осми конкурсни круг је расписан, а у оквиру њега привредницима из Војводине биће доступно око 20 милиона евра за улагања у технолошки развој и туризам.

Левенте Мађар, заменик министра спољне трговине и економије Мађарске каже да је ова земља увек покретала такве пројекте у којима цела привреда Србија има користи.

- До сада смо улагали у привреду и пољопривреду, а сада је дошло време да улаже у туристичку инфраструктуру у Војводини и технолошки развој, иновације и истраживања. Војводина и цела Србија достигле су тај степен развоја да незапосленост није више највећи проблем, већ да је потребно улагати у технологију - рекао је Мађар.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мађарска помаже војвођанске Мађаре

Свега тога не би било да, по речима званичника, Србија није показала спремност да подржи предлог Савеза војвођанских Мађара и отвори врата улагањима нашох северних суседа.

- Нови конкурсни круг омогућиће реализацију већих развојних подухвата у сфери развоја технологије, за шта је намењено око 10 милиона евра, минимални износ за који се може аплицирати је 100.000 евра, а максимални три милиона - истакао је Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара.

Иштван Пастор,фото Ј.Лемајић

Правила су иста као и до сада, обавеза апликанта је да обезбеди четвртину свог учешћа, а максимални износ за неповратну подршку је 40 одсто. Слична конструкција ће бити и за развој туризма, с тим што ћемо подручје деловања проширити и на Београд.


ПРОСЕК ПЛАТА У ПОРАСТУ

ОД када је усвојен програм подршке, Влада Мађарке је до сада уложила око 300 милиона евра. Фондација "Просперитати" до сада је остварила седам конкурсних кругова. Тако су реализована 23 велика развојна подухвата, 166 средње величине, купљено је 848 кућа, у 1.947 случајева је купљена опрема за мала предузећа, а отворена су 344 нова предузећа... Од 45 војвођанских општина, помоћ је стигла у 39, а плате у предузећима која су аплицирала, просечна зарада повећала се за скоро 30 одсто.