Бесплатна вантелесна, седиште за децу, јефтинији вртић: Ево како се на југу Србије боре против “беле куге”

Ј. СТОЈКОВИЋ

25. 11. 2019. у 06:30

Бесплатна вантелесна, седиште за децу, јефтинији вртић: Ево како се на југу Србије боре против “беле куге”

Детаљ из Породилишта у Врању

Мере популационе политике у граду Врању, те општинама Сурдулица и Трговиште, дају резултате. Буџетска давања у складу са могућностима

ЛОКАЛНЕ самоуправе на југу Србије, осим тога што из сопствених каса издвајају новац за сваку новорођену бебу, спроводе и бројне друге, активне мере популационе политике и тако се боре против беле куге.

И, колико год то чудно звучало, у таквим давањима предњачи једна од најсиромашнијих општина у Србији - Трговиште - коју деценијама уназад притиска негативан однос између природног прираштаја и морталитета.

- Применом широког спектра мера популационе политике, успели смо да одвратимо младе од исељавања, па сада чешће остају у родном крају и овде оснивају породице - каже председник Општине у Трговишту Ненад Крстић. - Свакој незапосленој мајци, док беба не напуни годину, месечно дајемо 30.000 динара. За друго дете тај износ незапослена жена прима две године, а за треће три. Уколико је један од родитеља запослен, сума се умањује за 10.000, колико примају по особи и ако су обоје у радном односу.

Притом, независно од запослења родитеља, сваком новорођенчету припада и једнократна помоћ од 30.000 динара.

Поменута локална самоуправа финансира и вантелесну оплодњу, ако су покушаји о трошку државе били неуспешни. И деца незапослених родитеља бесплатно иду у вртић, а уколико један родитељ ради, онда породица плаћа само половину укупне цене. Никаквих ограничења нема за свако треће дете...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђорђевић: Више од четири милиона евра за младе у Србији

Председник Скупштине општине у Сурдулици Новица Тончев каже да је тамошња локална самоуправа пионир када су у питању давања за свако новорођено дете.

- Већ деценију, свакој породици која добије бебу обезбеђујемо 15.000 динара, а помажемо и паровима који се боре за потомство, па су предвиђена и давања за процес вантелесне оплодње - закључује Тончев.

Центар Сурдулице Фото Ј. Стојковић

Град Врање, такође, издваја средства за породице које имају више неуспелих покушаја вантелесне оплодње и тај износ је са првобитних 200.000 по пару, сада достигао 300.000 динара.

- Свакој породици са наше територије која добије дете следује ваучер у вредности од 12.000 динара, за куповину у Градској апотеци, чиме помажемо родитељима да се лакше снађу непосредно по најсрећнијем догађају - каже помоћник градоначелника др Александар Стајић.

У Врању родитељи бесплатно добијају и ауто-седишта за малишане, а ту је и попуст за боравак трећег детета у вртићу. Једна од овдашњих мера популационе политике је и то што сви овдашњи прваци добијају по 5.000 динара уочи поласка у школу.

Др Стајић открива и то да је у плану виши ниво помоћи, односно да од наредне године породице које имају по два пара близанаца или тројке, што није тако ретко - од локалне самоуправе имају обезбеђену редовну месечну накнаду.


ПОЗИТИВАН ПРИМЕР

ИАКО се број новорођених беба мења сваке године, саговорници "Новости" из три поменуте локалне самоуправе кажу да статистика показује како мере које се спроводе на нижим нивоима власти и те како дају резултате. Сазнајемо и то да је најосетније повећање броја беба забележено у Трговишту.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)