ТРЕЋИ пут заредом посао уклањања животињског отпада у општини Врбас добија фирма "Еко-вет плус" из Новог Сада, која се на тендеру појављује као једини понуђач. У Удружењу грађана "Локална алтернатива" сматра да то нису "чиста посла", посебно указујући на милионске износе који се за ту услугу издвајају из локалног буџета.

Прочитајте још: Откривене малверзације и "прање" новца у Сурдулици, СПС ојађен за више од четири милиона

Председник Општине Милан Глушац истиче да је јавна набавка једини репер за регуларност посла, али је од њега затражено да образложи чиме се Јавна агенција за зоохигијену у пољопривреду (ЈАЗИП) руководила кад је вредност тендера проценила на 8,2 милиона динара за годину дана.

- Први уговор са спалионицом анималног отпада био је склопљен на четири месеца и вредео је четири милиона динара, а други је за 12 месеци коштао 10,8 милиона. Овај трећи је најповољнији, али је и поред тога прескуп. Прва два су oдмерена паушално, а у садашњем је нејасно како је одређено да ће за годину дана бити уклоњено 50 тона отпада - каже заступник "Локалне алтернативе" Јован Радовић.

Он наводи да је до препуштања посла предузећу за третман и одлагање неопасног отпада "Еко-вет плус" из Новог Сада, Општина Врбас за превоз, прераду и уништавање животињског остатака плаћала око 200.000 динара годишње кафилерији "Протеинка" у Сомбору, с којом је ЈАЗИП раскинуо уговор.

Прочитајте још: Милион евра дуга, намештени конкурси и малверзације: Против Бастаћа поднета кривична пријава

- "Протеинка" није долазила на позиве грађана да покупи лешеве животиња из домаћинстава, а "Еко-вет плус" то чини, и уз то једном недељно обилази сва насеља и све терене у општини, скупљајући сав отпад на који наиђе. Две фирме не раде исти посао, нити истом технологијом - објаснио је Глушац.

Сви покушаји наше редакције да информације проверимо у "Еко-вет плус" били су безуспешни. Ова новосадска фирма је поставила своју спалионицу у близини пословне зграде ЈАЗИП, на парцели коју је Општини на коришћење уступило Пољопривредно предузеће "Сава Ковачевић".

Из "Локалне алтернативе" подсећају да је ЈАЗИП 2010. основан, између осталог, и за нешкодљиво уклањање и транспорт животињских лешева. За те сврхе ЈАЗИП је добио хладњачу од ИМ "Карнекс" и камион, вредан осам милиона динара, од Општине, који су остали на паркингу. Тврде се да би новцем којим се плаћа услуга "Еко-вет плуса" могла да буде изграђена спалионица у оквиру ЈАЗИП, али председник Општине наглашава да ова агенција не испуњава законске услове за уништавање анималног отпада.

НЕМА СУМЊЕ

НОВИ уговор са "Еко-вет плусом" биће потписан 29. новембра, кад истекне жалбени рок после отварања тендера. Услугу ће наплаћивати по килограму сакупљеног отпада и километру пређеног пута.

- Пошто је фирма била под сумњом да нелегално послује и да има привилегије, спроведене су све могуће контроле и утврђено је да поседује све потребне сертификате и лиценце за рад - истакао је Глушац.