Када су давне 1842. године тадашње аустроугарске власти одлучиле да се северна обала Палићког језера уреди као купалиште, та одлука је, време је то итекако показало, била прекретница у туристичком развоју Суботице. Сличну прекретницу, али у привредном развоју, свему судећи начиниће и одлука да се 53 хектара земљишта у Малом Бајмоку, тик уз пут Суботица - Сомбор, инфраструктурно уреди и претвори у индустријску зону.

Иако је доношење ове одлуке пратило много полемика, она се врло брзо показала исправном. Један за другим "станари" Зоне постајали су "Сименс", "Дункермоторен", "Аметек", "Норма група", "Континентал-Контитех", "Гродон-Калцедонија", "Сваровски", "Каминада", у чијим погонима тренутно ради чак око 5.800 људи. У одабраном друштву ускоро би требало да се нађе и немачка компанија за производњу издувних система у аутомобилској индустрији "Бојсен", коме је без накнаде уступљено земљиште у индустријској зони. Долазак светски познатог произвођача ауспуха најављен је као највећа инвестиција у коју ће бити уложено око 60 милиона евра .

Чак осам великих иностраних фирми послује у систему слободне зоне, а Слободна зона "Суботица" основана је 1996. и једна је од најстаријих у нашој земљи.

Прочитајте још - ХЕКТАРИ НА ДАР: Суботица дала земљу фирми Бојсен

- Годишњи промет роба и услуга током прошле године износио је око 700 милиона евра и Слободна зона "Суботица" је у последње три године на другом месту по обиму промета роба у слободним зонама у Србији - истиче Бранислава Стојковић Марчетић, директорка Слободне зоне "Суботица".

Успешном пословању компанија умногоме је допринео и новоизграђени царински терминал, који је по принципу "кључ у руке" изградила Влада Србије.

- Нови царински терминал представља ново изграђени царинско-логистички простор опремљен са интерним саобраћајницама, паркинзима за камионе и пословним објектом за рад царине која опслужује искључиво кориснике Слободне зоне "Суботица" - објашњава директрока. - Овај објекат је корисницима значајно унапредио и олакшао пословање у слободној зони омогућавајући брзе и ефикасне царинске процедуре у условима сталног повећавања промета.

У наредном периоду Слободна зона планира анимирање нових корисника и уколико буде потребе радиће се и на њеном проширењу.

- Планира се проширење подручја Слободне зоне у случају нових, потенцијалних инвеститора - додаје директорка.


Нови инвеститор имаће могућност да се прикључи на канализацију, гасовод, водовод, електро и информатичку мрежу, као и јавну саобраћајницу. Пре њега то је већ учинила компанија "Континентал", која после две фазе инвестиције и уложених више од 17 милиона евра у погонима за производњу флуидног програма и цевних водова за турбо апликације аутоматског мењача, запошљава око хиљаду људи. Велика немачка компанија, чије делове направљене у нашем граду користе аутомобили целе "Фолксваген" групе ("Ауди", "Порше"), али и "Даимлер", "БМВ", "Рено" и други, у Привредној зони послује од 2011. и захваљујући добрим условима своју инвестицију може да реализује без потешкоћа.

Поред гумених компоненати за аутомобилску индустрију, у Суботици се од краја 2010. производе и микромотори копманије "Дункермоторен". Предузеће "Норма група" од јула 2011. послује у новоизграђеном производном објекту од око 13.000 квадрата у коме се бави израдом компонената за аутоиндустрију. Из Суботице на европско тржиште иду и чарапе и купаћи костими, које од 2014. производи позната италијанска компанија "Гордон Калцедонија". Годину дана касније у "комшилуку" је почела и производња "Сваровски" кристала, док је америчка компанија "Аметек" почела производњу микромотора. "Најстарији" међу иностраним компанијама је "Сименс", где поносно кажу да свака четврта ветрењача у Европи има генератор управо направљен код нас у фабрици ветро-генератора у Суботици. Производни погон фабрике се налази на површини од 30.000 квадратних метара у три хале, док производни програм обухвата производњу и монтажу кључних елемената за генераторе за ветро-електране.

Све до једне компаније су врло брзо премашиле планиране норме, како у погледу производних капацитета, тако и у броју запослених.

ЗАПОСЛЕНИ

У Привредној зони тренутно ради око 5.800 радника и то:

"Гордон Калцедонија" 1.300

"Дункермоторен" 145

"Аметек ФСМ" 450

"Норма група" 1.000

"Сименс" 2.000

"Сваровски" 700

"Континентал" 1.000

"Пластикам" 30