Ако је судити по крилатици "да је највећи патриотизам у данашњој Србији отворити ново радно место", онда је Суботица међу највећим патриотама у нашој земљи. У протеклих неколико година у највећем граду на северу Бачке преполовљен је број незапослених, којих је сада мање од седам одсто и то првенствено захваљујући погонима великих компанија које послују у Привредној зони "Мали Бајмок".

- У производним погонима "Сименса", "Норма групе", "Континетала", "Калцедоније", "Сваровског", "Дункермоторена", "Каминаде", смештеним у Привредној зони "Мали Бајмок", ради више од шест хиљада људи и то не само из Суботице, него и из многих других околних места. Свако ново радно место за нас је велики успех. Захваљујући том ставу, сада по подацима Националне службе за запошљавање имамо 4.800 незапослених, што је за петину мање него у истом периоду прошле године - истиче градоначелник Суботице Богдан Лабан.

* Недавно је отворен "Ондапласт". Које су још стране инвестиције у плану?

- У нову фабрику италијанске компаније "Ондапласт", која се већ три деценије бави производњом пластичних производа, италијански инвеститори уложили су 7,5 милиона евра и запослиће 35 људи, са планом да се у наредне две године број радника удвостручи. У "комшилуку" великих светских имена ускоро ће почети изградња погона компаније "Бојсен", којој је земљиште уступљено без накнаде. Немачки произвођач издувних система за аутомобилску индустрију планира улагање 65 милиона евра у изградњу фабрике у Суботици у којој ће упослити више од пет стотина радника.

Прочитајте још - Суботица: Преко границе ускоро и на два точка

* На који начин успевате да привучете толико страних инвеститора?

- Када желите некога да привучете, морате имати и шта да му понудите. Поред повољног географског положаја, који је Суботици, да се тако изразим "богом дат", улагачима нудимо комплетно опремљено инфраструктурно земљиште у индустријској зони. Не морају да брину да ли ће имати струју, гас или водовод, а уредили смо и све околне саобраћајнице. За потребе Слободне зоне, у оквиру које послује шест великих компанија, уз помоћ Владе Србије отворен је царински терминал, у који је уложено 50 милиона динара. Циљ овог терминала је да повећа ефикасност пословања компанија и убрза њихов рад. Више од 15.000 возила годишње прође кроз зону и зато смо желели да направимо модеран царински терминал, велики паркинг за путничка и теретна возила и да тако убрзамо рад компанија, како би се одлучиле да додатно уложе у нашој земљи и отворе нова радна места. Наравно, ту је и брза и ефикасна администрација, тако да инвеститори наилазе на велику помоћ наших запослених када су у питању папирологија и добијање неопходних дозвола.

* Да ли ће и Ипсилон крак олакшати пословање великих компанија?

- Без дилеме. Изградња Ипсилон крака Коридора 10, обилазнице око Суботице, који се гради скоро три деценије, приводи се крају. До сада је половина саобраћајнице, од Биковачког до Сомборског пута и повез са петљом "југ" ауто-пута Е 75, урађена и пуштена у саобраћај. У току су радови на деоници која треба да споји Сомборски пут и гранични прелаз Келебија. Из републичког буџета за Ипсилон крак предвиђено је 1,4 милијарде динара и по свему судећи, до краја године биће остварен деценијски сан Суботичана. Не само да ће камиони бити измештени из центра града, већ ће и директно, са ауто-пута, стизати у привредну зону. То ће итекако олакшати и убрзати њихов рад.


* Да ли планирате проширење "Малог Бајмока"?

- О томе смо недавно причали са делегацијом Покрајинске владе и уколико буде потребе и могућности, радићемо на томе. Свима нам је у циљу да отворимо што више нових радних места, да нашим грађанима пружимо све услове да остану у својој земљи, да овде раде и стварају породице. То је велики и одговоран задатак свих нас.