НИЈЕДНА жена у Трстенику у протеклих пет година није страдала од руке партнера, али број пријава за партнерско насиље из године у годину расте. Тако је Центар за социјални рад у овом граду са око 40.000 становника 2017. забележио 42 пријаве, у 2018. број је порастао на 51, а ове године до 20. октобра, пристигло је чак 55 жалби.

Прочитајте још:"Моја жена је најбоља и много је волим": Шта је још на саслушању рекао полицајац Братислав (42) који је потезао пиштољ на Вождовцу

Ипак, стручњаци подвлаче да имају одговор на црну статистику са терена: жртвама партнерског насиља се осим подршке у збрињавању нуди и материјална и помоћ при запошљавању, а крајем 2018. године Трстеничанкама које су трпеле насиље пружана је и групна подршка током три месеца.

- Уочен је тренд пораста броја жена које су жртве партнерског насиља, а ми смо временом почели да прилагођавамо унутрашњу организацију како бисмо што адекватније одговорили на захтеве корисница - предочава за "Новости" Драгојло Минић, директор Центра за социјални рад у Трстенику. - Постоји интерни тим за заштиту од насиља - руководилац, супервизор, дипломирани правник, психолог, социјални радник, педагог, који је активан у раду, али имамо и два стручна радника која су одређена за рад на проблемима насиља. Основно настојање је да психолошки оснажимо жртве и ојачамо их, како би донеле одлуку да промене живот у коме су изложене насиљу и да жртве активно учествују у поступцима пред институцијама где се санкционише насиље.

Групна подршка женама показала се као изузетно позитивна, јер су жртве размењивале искуства, а помогло је и оснаживању жена при доношењу одлуке о животу без насиља. Искуство ЦСР говори да су преовлађујући узроци насиља емотивна незрелост партнера, одсуство поверења, покушај успостављања контроле над понашањем и кретањем, неспремност да се прихвати жеља о раскиду брачног или ванбрачног односа, одсуство критичности према сопственом насилном понашању.

- Преовлађујући узроци насиља у породици су углавном алкохолозам, проблеми финансијске природе, љубомора - наводи искуство Основног јавног тужилаштва у Трстенику Јелена Лапчевић, вршилац функције јавног тужиоца.


ДЕЦА

НАЖАЛОСТ, деца су често сведоци насиља.

- Случајеви у којима се деца старијег узраста одлучују да насиље пријаве полицији или се конкретно умешају ради одбране мајке, говоре о далекосежним последицама ове појаве - напомиње психолог Нада Трошић, руководилац службе у ЦСР.

БРОЈ ЗА ПОМОЋ

АКО трпите насиље или знате неког ко трпи насиље, позовите СОС телефон 0800 35 00 36 (број СОС телефона, са лиценцом надлежног Министарства).