Стоп графитима мржње: Градско зеленило у акцији прекречавања фасада

Љ. П.

21. 11. 2019. у 09:37

Стоп графитима мржње: Градско зеленило у акцији прекречавања фасада

Фото Градско зеленило

Од почетка године на територији Новог Сада уклоњено више од 300 порука са фасада

НЕПРИМЕРЕНЕ поруке и цртежи могу се видети свуда по граду, а екипа ЈКП "Градског зеленила" задужена за њихово уклањање има пуне руке посла. Од почетка године, како предочавају у овом градском предузећу, уклонили су више од 300 графита на територији града, што, када се израчуна, значи да су у просеку безмало свакога дана "прекречавали" по један.

Последња акција уклањања графита је била пре неколико дана у центру Новог Сада у Његошевој улици, који је освануо на фасади Гимназије "Светозар Марковић".

- Реч је о графиту исписаном на шпанском језику, који у преводу значи "Право на живот у миру - живео Чиле" - кажу у "Зеленилу". - Наши радници су по налогу комуналне инспекције уклонили поменути графит, и фасаду вратили у првобитно стање.

Не може се издвојити ниједан део града у којем графити мржње преовладавају по броју, јер, како објашњавају у "Градском зеленилу", постоје у свим деловима града. Свакако, како даље кажу, постоји разлика између градске средине и приградских насеља, где је таквих случајева много мање.

- Најзаступљенији су кукасти крстови, што указује на то да са младима треба више радити на њиховој едукацији - истичу у "Зеленилу". - Фашизам никоме није донео ништа добро, што старији суграђани сигурно добро памте.

Прочитајте и: Млади брачни парови у овом месту могу купити кућу за 10.000 до 15.000 евра: Наково је за живот лепше од Париза

Графите исписане по фасадама стамбених зграда и других објеката, грађани могу да пријаве комуналној инспекцији која даје налог за уклањање графита. Из овог предузећа апелују на Новосађане да се уздрже од писања било каквих графита по фасадама, јер тиме руже изглед Новог Сада. Све поруке, па и оне којима се исказује љубав према особи, клубу, држави, идеологији, могу да пошаљу на много цивилизованији начин.

Фото Дарко Дозет

ДРУШТВЕНО КОРИСТАН РАД

"ЗЕЛЕНИЛО" има споразум са Тужилаштвом, којим се обавезало да прима осуђенике за лакша кривична дела да их одслуже кроз друштвено користан рад. И у сваком тренутку их у овом предузећу има неколико.

"Зеленило" је са надлежним тужилаштвом склопило споразум, што значи да се ово предузеће обавезало да прима осуђенике за лакша кривична дела да их одслуже кроз друштвено користан рад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације