ДА од хроничне бољке српских села, константног старења и полаганог гашења, поболевају и она у економски релативно развијеним подручјима потврђују и примери насеља на подручју Новог Сада, у којима је празних кућа све више, јер, како кажу мештани, стари умиру, а млади одлазе "трбухом за крухом" у градове или у иностранство.

Општепознато је да су у Војводини у том погледу најугроженија места у Банату, али примери Степановићева или Ковиља показују да таква "дијагноза" важи и у осталим деловима покрајине.

- Наше село је на лепом месту, на средини пута од Новог Сада до Врбаса. Имамо водовод, канализацију, гас, основна школа је потпуно опремљена, али шта то вреди кад млади беже у град, а последњих година све више одлазе и у друге државе, за послом и бољом зарадом - каже за "Новости" Вељко Абрамовић, председник Месне заједнице тог насеља које идуће године слави век од постанка.

Због те миграције сад у том селу, које су после Првог светског рата основали солунски добровољци, ђаци прваци се могу пребројати прстима једне руке а у другом разреду "осмолетке" је тек 15 ученика па је једна од две учитељице, нажалост, прекобројна, додаје Абрамовић.

Прочитајте и: Млади брачни парови у овом месту могу купити кућу за 10.000 до 15.000 евра: Наково је за живот лепше од Париза

У Степановићеву, према незваничним подацима, има око 780 домаћинстава, а процењује се да је око 30 кућа празно.

А у Ковиљу, селу лоцираном непосредно између Дунава и ауто-пута Београд - Нови Сад, ситуација је нешто повољнија у погледу бројности ђака, али и у том месту, са скоро 6.000 становника, има стотинак напуштених кућа које њихови власници желе да продају, напомиње Младен Верначки, председник Месне заједнице.

- Код нас није тако страшно као у Банату, село живи, али било би добро да се млади насељавају у Ковиљ, да купују куће које уз мало улагања могу лепо да се уреде. Плацеви су велики, од 20 до 30 ари, што погодује повртарству као и другим пословима - истиче Верначки.

Оба саговорника "Новости" сагласна су да би јачање подршке државе младим брачним паровима при куповини сеоских кућа значајно ублажило проблем одумирања наших села.

ЦЕНЕ КУЋА

ЗА кућу у Ковиљу треба издвојити од 10.000 до 30.000 евра, али има и оних које су знатно скупље. - У Степановићеву је мало теже продати односно купити кућу, јер су им цене од 15.000 до 20.000 евра за оне најјефтиније. Пре три, четири-деценије у селу је изграђено око 200 нових кућа, па су вероватно зато мало скупље од оних старих - тврди Абрамовић.

ПОДСТИЦАЈИ ВЛАДЕ

ВИШЕ од 240 жена у Војводини постале су сувласнице сеоских кућа, у оквиру пројекта намењеног младим брачним паровима за који је Покрајина у протеклих пет година издвојила 241 милион динара, а та бесповратна подстицајна средства распоређена су кроз шест конкурса. Увођење сличне мере и у Граду Новом Саду предложила је ових дана опозициона СРС.