НИШКА полиција је у Сурдулици ухапсила три особе због сумње да су извршили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и "прање" новца, те оштетили Општински одбор социјалиста у овом месту за четири милиона и 438.300 динара.

Прочитајте још:Хапшење у Сурдулици: Приведени директори и административац у СПС због злоупотребе положаја и прања новца

Иза решетака су се нашли административни радник у сурдуличком СПС Д. Ђ. (51), због сумње да је злоупотребио положај, те руководилац "Делукс принта" и "Делукс графа" из Сурдулице Т. Н. (47) и одговорно лице фирме ПР "Клик-01" М. Н. (51), којима се на терет стављају незаконите трансакције.

Сумња се да је Д. Ђ. у периоду од 2015. до 2018, без сагласности председника Општинског одбора, или Извршног одбора СПС у Сурдулици, плаћао фиктивне рачуне за наводно испоручен рекламни материјал и фотокопирање, штампање и снимање видео-материјала. Такође се сумња и то да су Т. Н. и М. Н. део новца задржали за себе, а остатак предали Д. Ђ, иако су знали да потиче из извршења кривичног дела.

Прочитајте још: Однео концентрат, телефон, три пса, алат, посуђе и гардеробу: Крао све што му “дође под руку”

Председник Општинског одбора Социјалистичке партије Србије у Сурдулици Новица Тончев каже да је злоупотребу открила интерна страначка контрола.

- Одмах сам обавестио страначке органе и председника Ивицу Дачића, а потом је Главни одбор одлучио да формира трочлану комисију са задатком да утврди начин злоупотребе и висину штете. Они су саставила детаљан извештај, а страначком службенику који је био ангажован на административним пословима је отказан уговор о раду - објашњава Тончев и наводи да је, у име СПС, лично потписао кривичну пријаву која је Специјалном тужилаштву у Нишу предата још током новембра прошле године.

МАЛВЕРЗАЦИЈЕ СА ИПА ФОНДОВИМА

ТОКОМ истраге коју је покренуло Посебно одељење за сузбијање корупције при Вишем јавном тужилаштву у Нишу, приведено је и шест особа које су запослене у локалној самоуправи Мерошине, или су власници предузећа и агенција из овог места и Ниша. Сви се сумњиче да су локални буџет оштетили за око 10 милиона динара, али је петоро приведених признало (не)дело које им се ставља натерет, па су пуштени да се бране са слободе, док је мера задржавања одређена за С. Ј. који је власник једне нишке агенције. Осумњичени су прилагођавали тендерску документацију за набавку опреме посредством ИПА пројеката, тако што су вишеструко увећали износе за куповину различите опреме, међу којима је био и један - багер. Иако се спекулисало да су међу ухапшенима и бивши челници ове општине, сазнајемо да њих нема на списку. Подсетимо, због сличних малверзација, Посебно одељење је минуле седмице покренуло истрагу током које је и у Гаџином Хану приведено 13 особа.