”Трагедији смо дали срећан крај”: Како штићеници некадашњег “Сивог дома” поново узимају живот у своје руке (ФОТО)

С. Бабовић

20. 11. 2019. у 22:28

”Трагедији смо дали срећан крај”: Како штићеници некадашњег “Сивог дома” поново узимају живот у своје руке (ФОТО)

Фото: С. Бабовић

“Новости” у Васпитно-поправном дому у Крушевцу, где је изведена премијера представе „О боговима, херојима и осталим витезовима“

КРУШЕВАЦ-НА сцени прави глумци у раскошним костимима, у сали одушевљење због показане глуме. На оба места малолетнички деликвенти, штићеници Васпитно-поправног дома у Крушевцу, где је симболично, на Међународни дан права детета дому изведена премијера представе „О боговима, херојима и осталим витезовима.

Комад који ће и београдска публика имати прилике да види средином следећег месеца у Дому омладине настао је кроз радионице креативног писања штићеника, а део је пројекта у оквиру којег су осликавани мурали на зидовима у кругу некадашњег “Сивог дома”,а део штићеника савладао вештину дресуре паса.

Прочитајте још: Штићеници шију уникатну одећу

- Овде сам већ шест месеци, заиста смо предано радили и веровала сам, као што верујем још увек, да ће их стваралачки процес привући, да ће се догодити промена у њима - каже Марина Ковачевић, режисерка представе и координаторка пројекта који је реализован уз подршку Мисије ОЕБС-а,НВО “Хелп” и делегације ЕУ у Србији.-Ови програми су штићеницима дали шансу да узму живот у своје руке, као у античком миту који смо обрадили у представи, али без трагичног краја.

Једна од штићеница и глумица М. сведочи да је за њу основна порука да трагедија може да значи и само један погрешан корак на почетку пута.

Прочитајте још: ШТИЋЕНИЦИ КПЗ ВАЉЕВО: Добили смо шансу да поправимо свој живот


- Ми смо се поистоветили са темом, али смо трагедији дали срећнији крај, тако смо направили од свега лепу причу - каже Д.

Управник ВП дома, Милош Ристић напомиње да је установа, заједно са Управом за извршење кривичних санкција и Министарством правде препознала важан пројекат ресоцијализације.

- Једна од идеја је да у наставку одређени број штићеника оспособимо за посао шишања паса, да имају могућност да се баве све популарднијим и добро плаћеним послом - предочава Ристић.

За Мисију ОЕБС-а изградња демократских институција је посебно важна управо због перспективе младих, који друштво и креирају.

-Били смо одушевљени колико су ревносно особље и деца из овог дома преузели веома успешан пионирски програм из Казнено-поправног завода у Сремској Митровици, отпочет пре две године-напомиње Андреа Орици,шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, додајући да је у Крушевцу створена посебна и аутентична верзија програма о којем је реч.

ШАЉЕМО ПОРУКУ ДА НАМ ЈЕ СТАЛО

ЗА протеклих 70 година, кроз ВП дом у Крушевцу прошло је више од 10.000 малолетника, а толико и траје борба да се штићеницима, можда пружи последња шанса да живот наставе у бољем смеру.

- Нама којима је поверен овај систем обавеза је да овим младим људима пошаљемо недвосмислену поруку да нам је стало до њих-наглашава Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција.- Ту поруку не можемо само да покажемо речима,већ то треба да радимом и делом. Министарствоо правд је више од 38 милиона динара уложило у побоољшање услова смештаја и боравка наших штићеника, а знатна средства улажемо у подизање капацитета за школовање и обуку.

ПОВРАТАК НА ПРАВИ ПУТ

У ВП дому по различитим васпитним мерама, које трају најмање шест месеци,а најдуже четири године,у просеку борави око 200 штићеника од 14 до 23 године. Млади који су кренули странпутицом имају прилике да се образују у свим машинским струкама, да постану лимари, водоинсталатери, електричари, аутомеханичари. Омогућено им је и да студирају, да се баве пољопривредом, хуманитарним радом, глумом, сликањем и уметношћу у посебним радионицама где се чак израђују и грбови за министарства и разне установе. У дому је посебно популаран Фудбалски клуб „Младост“ ВПД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације