ПРЕДСЕДНИК Месне заједнице Наково Милан Мајсторовић позива младе брачне парове који користе програм Владе Војводине и купују куће на селу да дођу у ово место код Кикинде. Овде се куће новије градње и велике квадратуре могу купити за од 10.000 до 15.000 евра. Осим тога, село има многобројне друге предности.

- Наково је свега десет километара удаљено од Кикинде, и до града се аутомобилом може стићи за десет минута, као и уређеном, двосмерном бициклистичком стазом. У близини је и гранични прелаз којим се најбрже стиже до Темишвара. Село је гасификовано, све улице су асфалтиране, имамо основну школу, вртић, дом здравља, пошту, продавнице, пијацу, кафиће, добро раде фудбалски клуб и КУД "Извор". Имамо и удружења риболоваца, пензионера, жена... Село је лепо уређено и пристојно за удобан живот - наводи Мајсторовић.

Према социјалној карти, која је урађена прошле године, село има око 200 празних кућа. Најјефтиније су трошне и стају од 3.000 до 5.000 евра. За 10.000 евра могу да се купе куће од 100 квадрата, и то у добром стању, грађене седамдесетих година, док 15.000 евра коштају куће новије градње и веће квадратуре.

Прочитајте и: Upozorenje aero-kluba "Kikinda": Zakupac može da preore aerodrom

- Мислимо да ће предност за село бити када гранични прелаз буде радио непрекидно 24 сата. Сада ради од седам до 19 часова и пролазе само возила до осам путника и терет до седам тона. Град Кикинда ради на томе да прелаз ради непрекидно и да буде погодан за камионски транспорт и аутобуски превоз - објашањава Мајсторовић.

У Накову живи 1.470 становника, а има 590 домаћинстава. Жена је више него мушкараца, Наковчанки има 770, а Наковчана 695. Пензионера је 440, а око 300 мештана је незапослено. Више од половине мештана има више од 50 година. Социјалну карту села прошле године су урадиле Милена Карановић и Николина Јањић, чланице Омладинксог клуба, а по пројекту "Радна пракса младих" и конкурсу Канцеларије за младе града Кикинде.

УЛИЦЕ ПО БРОЈЕВИМА

Иако улице у Накову имају званичне називе, најчешће по именима револуционара, мештани их називају по бројевима, као њујоршке авеније. Село пресеца Главна, а када се улази из Кикинде, са десне стране су прва, друга, трећа, све до седме улице. Десном страном, од румунске границе су осма, девета, па до четрнаесте.

КОЛОНИСТИ

Село су населили колонисти из Босанске Крајине, који су дошли после Другог светског рата, претежно из Босанског Петровца и Босанског Грахова. Познато је по хумору, слози и мобама мештана, борачким пензијама, уређеним улицама...