Упозорење аеро-клуба Кикинда: Закупац може да преоре аеродром

Р. Шегрт

19. 11. 2019. у 08:15

Упозорење аеро-клуба Кикинда: Закупац може да преоре аеродром

Аеро клуб "Кикинда"

Бура страсти због издавања земље код аеродрома у Кикинди. Уместо Аеро-клуба, над 25 јутара газдоваће Град

ОД када је Кикинда објавила јавни позив за издавање 25 јутара државне земље код овдашњег спортског аеродрома, страсти се не смирују. Док у Аеро-клубу "Кикинда" сматрају да се тако будућем закупцу нуди могућност да "преоре аеродром", чиме се угрожава безбедност ваздушног саобраћаја, јер је у свим картама уцртан као алтернатива батајничком и другим аеродромима у региону. На другој страни, из локалне самоуправе уверавају да преоравања писте неће бити, већ ће земљу уместо Аеро-клуба, као досада, издавати Град, као овлашћени државни орган.

Марко Прочикевић, заменик председника Аеро-клуба "Кикинда", каже да је Град противзаконито присвојио земљиште Аеро-клуба.

- Аеро-клуб је оператер аеродрома који се налази у свим навигационим ваздухопловним картама, има све потребне дозволе - каже Прочикевић. Све је почело када је стигло решење РГЗ по којем се све парцеле које поседује Аеро-клуб преписују на Град. Уложили смо жалбу, јер функционише према Закону о спорту, па је првобитно решење РГЗ-а поништено и враћено на поновно одлучивање. Међутим, РГЗ поново доноси истоветно решење, па смо упутили нову жалбу.

С друге стране, у локалној самоуправи кажу да се у закуп издаје 25 јутара земље која се налази поред писте, коју је до сада издавао Aеро-клуб, а сада ће то учинити Град.

- Земљиште које се користи као пољопривредно, мора да издаје држава, односно овлашћени орган. По налогу Министарства пољопривреде ми смо чак морали да скинемо усев са тих парцела, који је посејао суграђанин којем је клуб издао у подзакуп. Он сада тужи Град и тражи обештећење - образлаже Имре Кабок, члан Градског већа за пољопривреду и рурални развој.

КРИВИЧНО ДЕЛО

- ИНСПЕКТОРКА за пољопривредно земљиште је омогућила Граду скидање усева са земље које припада клубу. Занемарено је то да је поступак у РГЗ-у у фази жалбе и да решење није правоснажно, па земљиште није државно и не припада Граду. Због тога је Град Кикинда учинио кривично дело тешке крађе, у саучесништву, у вредности око 1,5 милиона динара, тако што је скинуо све усеве са парцела аеро-клуба - тврди Прочикевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације