ДО краја године у Новом Саду, граду са епитетом једне од 10 најпожељнијих дестинација за посету у 2019. години, биће одржано чак 18 разних манифестација, што ће, како потврђују туристички посленици, допринети још већем броју домаћих гостију и оних из иностранства.

Поред уобичајених садржаја, карактеристичних за овогодишњу Омладинску престоницу Европе и Европску престоницу културе 2021, позоришне, биоскопске представе, концерти, перформанси, изложбе, понуду ће обогатити манифестације као што су традиционални Новосадски џез фестивал, Ноћни базар, Конгрес студената хотелијерства, Децембарски маратон, Змајдани, Денс фестивал, чувени Новосадски винтерфест, Ледена шума у Дунавском парку.

- У октобру месецу смо били у фокусу бројних онлајн магазина, као што је рецимо "Лонли планет", који представља Нови Сад као одличну дестинацију у којој може да се проведе викенд, а организовали смо и први пословни скуп организатора путовања из Турске - каже Тихана Путин из Туристичке организације града.

Према подацима Републичког завода за статистику Србије, у септембру ове године на територији нашег града укупно су остварена 40.942 ноћења, што представља пораст од 6,4 одсто у односу на исти месец претходне године. На основу података добијених од хотелијера и смештајних капацитета, највише ноћења остварили су туристи из Србије, затим из Словеније, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Кине, Немачке, Мађарске, Пољске, Руске Федерације. По ноћењима туриста прве три ваневропске земље су Кина, САД и Аустралија.

Како потврђују у ТОНС, од почетка године су њихове инфо-центре у највећем броју посетили туристи из Немачке, затим Француске, Русије, Кине, Шпаније, Велике Британије, Турске, Холандије, Италије, Пољске. Интересантно је споменути да су нас у септембру посетили туристи из 50 земаља света, од којих су гости из Азербејџана, Индонезије, Филипина, Гватемале, Кубе, Боливије.


Једна од манифестација која мами туристе Фото ТО НС


ТАКСА

ОД почетка ове године у Новом Саду је наплаћена боравишна такса у износу од 38,6 милиона динара, што представља пораст у односу на износ наплаћене боравишне таксе за исти период претходне године за 7,4 одсто.