ПОЧЕЛО је иконописање чачанског храма посвећеног Светом Вазнесењу Господњем, а за осликавање некадашњег манастира у славу Богородице Градачке је задужен академски сликар Радан Радојиловић из Ћуприје, који је већ украсио саборне храмове у Нишу и Крушевцу. Планирано је да радови буду завршени до наредног Ускрса.

- После осам векова постојања, захваљујући саборности и сложности наше братије, те несебичној подршци градске власти, у куполи ће бити осликано Вазнесење Господње, празник којем је овај храм посвећен још од времена кнеза Милоша Обреновића. Испод ће се налазити прикази апостола Матеја, Марка, Луке и Јована, а у међупросторима четири Христова чуда из Јеванђеља, те старозаветни велики и мали пророци - каже старешина цркве Марко Мирковић.

Чачански храм се, иначе, простире на 2.000 квадратних метара, уговорена је цена од 12.000 динара по квадрату, а планирано је да радови трају пет месеци.

- Храмови се осликавају јер су икона будућег живота којем се сви надамо и ишчекујемо га - поручује старешина цркве, и напомиње да је досад прикупљени новац довољан за почетак великог посла, али ће за завршетак бити неопходна помоћ локалне самоуправе и верника.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, каже да се баш дуго чекало са живописањем храма који потиче из 12. века и старији је, на пример, од Студенице.


Прочитајте и: После инцидента у лесковачкој школи, приведена мајка ученице која је повредила шест ђака


- Претходних година смо за ојачавање богомоље која је била у прилично лошем стању уложили око 20 милиона динара. Јер, и овај храм је, попут нашег народа у Чачку и Моравичком округу, пролазио кроз бурне периоде, те двапут био претваран у џамију, али је остајао на овом месту и опстајао захваљујући верницима. Сада желимо да на вру куполе, као дар Града, први буде осликан пантократор, али је за то потребно око 1,2 милиона динара, па позивам и добротворе да подрже заједничку намеру да наредни Ускрс дочекамо у величанственом амбијенту - закључује први човек Чачка Милун Тодоровић.

ОБНОВА Спољашњи изглед древне светиње


БОГОМОЉА У ВИЉУШИ:

НА темељима некадашњег храма, у чачанском селу Виљуша је почела изградња цркве која ће бити посвећена Светом Јелисеју. Већ су ископани темељи и обезбеђена комплетна инфраструктура, па се крај зидања очекује до краја ове године, а стављање под кров током наредних пет година.

Председник Савета Месне заједнице у Виљуши Слободан Бодић каже да је чачанска локална самоуправа досад издвојила 950.000 динара, а МЗ око 500.000 - колико су донирали и овдашњи верници.