ИАКО је из градског буџета потрошено 40 милиона динара, а рок за завршетка капиталног пројекта је истекао још пре седам година, дечје одмаралиште на Ртњу - власништво локалне самоуправе у Смедереву - није реконструисано. Штавише, јавност не зна ни како се троши новац пореских обвезника, нити ко је одговоран за очигледан јавашлук.

Иначе - попут планине на којој се налази - у овом пројекту је све некако мистично, понајвише употреба немалих буџетских средстава.

А на терену све јасно указује на бруку, јер градилиште није ни обележено, ни ограђено, а објекат изграђен пре неколико година је почео да пропада и пре него што је отворен. Фасада се "круни", делови крова отпадају, а поједини прозори су отворени и пружају несвакидашњи поглед на необезбеђен грађевински материјал. Од радозналаца и оних са нечаснијим намерама га штити једино самоникло и прилично високо растиње, које је почело да "ниче" и из степеништа.

Прве комшије, истина само анонимно, сведоче о томе да овде нико није дошао дуже од године, а - подсетимо - Скупштина града на Дунаву је још 2011, када јој је враћено одмаралиште које претходно није радило две деценије, донела одлуку о оснивању установе "Смедеревско одмаралиште на Ртњу", те за руководиоца поставила социјалисту Тамару Ђорђевић.

У децембру исте године је, после јавне набавке за избор извођач радова, посао добио конзорцијум смедеревских фирми ВИГ и ИТГ, а власник ове друге - Милија Баровић - у то време је био члан Градског већа испред СПС, задужен за рад локалних јавних предузећа. Још тада се сумњало у сукоб интереса, с обзиром на то да су под његовом надлежношћу били одмаралиште које је градила његова фирма, и Дирекција за изградњу која је израдила пројектну документацију.


Прочитајте и: После инцидента у лесковачкој школи, приведена мајка ученице која је повредила шест ђакаВредност уговорених радова је износила 32,5 милиона динара, а по потписаном уговору је нагло "скочила" за још осам милиона. Нажалост, сви рокови су пролазили, а на плате запослених су годишње одлазили милионски износи, па је локална самоуправа угасила фирму и објекат дала на управљање предшколској установи "Наша радост". Разлога за радовање су, међутим, имали само они који су "недостацима у пројекту и инфраструктурним проблемима" успешно оправдали утрошак чак 40 милиона динара.


- У овај посао ће бити уложено још 24 милиона јер је локална самоуправа у лањском буџету за завршетак посла определила три милиона, што је био основ за добијање још 21 од Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику - каже члан Градског већа задужен за финансије Славиша Стошић, иначе члан Социјалистичке партије Србије која ће, изгледа, ипак бити заслужна за привођење крају овог посла.

Саговорник "Новости" најављује да ће ускоро бити расписан јавни позив за избор извођача радова у другој фази, јер је претходни завршио уговорене послове, а до краја године треба оправдати средства добијена из републичке касе.

- Важно је да се пројекат оконча, није важно шта је било пре - закључује Стошић.


(НЕ)ПОЗНАТА ТЕМА

НИ у предшколској установи "Наша радост", која - силом (не)прилика - газдује објектом нисмо сазнали ништа ново.

- Ја сам тек месец дана руководилац и нисам упозната са темом. Распитаћу се, па ћу вам јавити - поручила је директор Мирјана Перић.