УМЕСТО Закона о несталим бебама, који је неприхватљив, надлежнима у Србији ћемо предложити да се што хитније формира посебно Одељење тужилаштва, које ће заједно са родитељима и полицијом доћи до истине о сваком појединачном случају. Досадашње искуство је показало да наложени рокови тужилаштва за истрагу нису довољни.

Ово је у суботу у Крагујевцу, на састанку родитеља из свих крајева Србије, рекао Радиша Павловић, члан владине Комисије за испитивање поступања државних органа у расветљавању пријављених случајева нестале деце у Србији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЖРТВА АФЕРЕ "УКРАДЕНЕ БЕБЕ": Измислили су ми и оца и мајку

- Родитељи имају пуно поверење само у врх државе и полицију - рекао је Павловић. - Због тога ова истрага ни по коју цену не треба да иде у правосуђе. Инсистирамо на томе - све док се не истражи сваки пријављени појединачни случај сумње, а таквих је до сада око 1.500. Удружење процењује да има још бар око 3.500 непријављених случајева.

Родитељи траже и да у истражном поступку нема квалификације дела док се не прикупе сви докази и чињенице. То је, додају, једини пут ка истини. Свака друга прича је заташкавање и води ка решавању овог проблема кроз новчану надокнаду. Многи родитељи верују да у таквим околностима може доћи и до злоупотребе законских решења, да има и оних који знају да су им деца умрла, али користе прилику да се дочепају новца.

- Инсистирамо на моделу који ће родитељима омогућити да пронађу живу децу - каже Павловић.