НАРОДНИ музеј у Лесковцу је, уз подршку локалне самоуправе, пре више од годину и по дана започео припреме за комплетну реконструкцију родне куће народног хероја Косте Стаменковића. Део новца неопходног за те намене обезбеђен је у овогодишњем градском буџету, али је радове одложила процедура која се искомпликовала. Пошто зуб времена не мари за бирократију, у међувремену је дошло до попуштања кровне конструкције, па је овај објекат привремено заштићен церадама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Промена назива улица у Сјеници: Обележје и доктору страдалом у паду хеликоптера, остао (спорни) Карађорђе


- Иако је своју кућу породица Стаменковић 1975. године поклонила музеју, испоставило се да он формално није наш и да припада Дирекцији за имовину Републике Србије. Уговором о поклону је било предвиђено и да нам локална самоуправа пренесе власништво над земљиштем на коме је објекат, али ни то није учињено. Тада се на такве ствари није много обраћала пажња, па су сада то биле препреке које је требало пребродити да би се дошло до дозволе за планиране радове - истиче историчар Верољуб Трајковић, кустос лесковачког Народног музеја.

ПРОЈЕКАТ комплетне реконструкције Костине куће, који укључује и уређење ентеријера, као и дворишта, вредан је четири милиона динара, а локална самоуправа је за ову годину предвидела половину тог износа. Финансирала је и пројекат који је израдио Завод за заштиту споменика културе Ниш, а у музеју се надају да ће за двадесетак дана почети процедуру за избор извођача радова.

- Прелазили смо препреку по препреку, али смо пред крај процедуре дошли у парадоксалну ситуацију да је, уместо музеја, власник објекта који је проглашен за културно добро од изузетног значаја неко други. Уследило је писање гомиле дописа и личних контаката како би и тај проблем био решен. Срећом, наишли смо на велико разумевање, па смо сагласност Дирекције добили за само двадесетак дана. Обновили смо захтев за дозволе и сада се само надамо лепом времену како бисмо објекат заштитили пре зиме. У првој фази планиране су замена и изолација крова, као и уређење таванског простора - објашњава Трајковић.

Споменик Косте Стаменковића у Лесковцу

ДОК чекају окончање свих процедура и почетак радова, запослени у музеју церадама покушавају да спрече теже последице - даље урушавање кровне конструкције и пропадање таваница због прокишњавања.

Родна кућа Косте Стаменковића саграђена је после ослобођења ових крајева од Турака, а последњи пут је обновљена осамдесетих година прошлог века.


ЕКСПОНАТИ НА СИГУРНОМ

Експонати из Стаменковићеве спомен-куће су спаковани, склоњени и заштићени од пропадања. Она има ходник и две собе. У једној су Костине, а у другој личне и породичне ствари његове ћерке Лепше, која је са оцем погинула за време Другог светског рата. У дограђеном делу објекта налази се ужарска радионица. То је занат којим се Коста бавио. Са протоком времена његова кућа је, осим историјске, добила и архитектонску вредност, јер се ради о једном од најстаријих објеката у граду на Ветерници.

Верољуб Трајковић

НАРОДНИ ХЕРОЈ И СИНДИКАЛНИ ТРИБУН

Коста Стаменковић је рођен 1893. године у сиромашној, радничкој породици. Био је синдикални трибун, учесник Великог рата, а после Другог светског рата је проглашен народним херојем. Он има споменик у центру града који ће ускоро бити измештен на нову локацију због изградње градског трга. Биста са његовим ликом у дворишту родне куће пре неколико година је оскрнављена, па је предвиђено да у оквиру овог пројекта и она буде обновљена. Једна од лесковачких основних школа носи његово име.