Новосадска преноћишта за бескућнике отворилa врата: Топли кутак у хладним ноћима

Љ. П.

16. 11. 2019. у 08:11

Новосадска преноћишта за бескућнике отворилa врата: Топли кутак у хладним ноћима

Фото Љ. П.

Mеста за 28 мушкараца, а у Темеринској 6 конак за седам жена

ПРЕНОЋИШТА за бескућнике у Новом Саду, отворила су врата људима са улице и омогућилa им да у хладним и ветровитим ноћима имају сигуран и топао кутак. У два стамбена контејнера уз сам Центар за социјални рад места има за 28 мушкараца, а у стамбеном објекту у Темеринској 6 може да коначи седам жена. Осим сигурног топлог уточишта у чистом кревету, ту добијају и оброк.

Корисници овог привременог, зимског смештаја, имају право да од новембра до априла дођу сваког дана од 19 часова и ту остану до 7 сати наредног дана. Сваке вечери радници Центра организују прихват бескућника, а уколико је потребан хитан ноћни смештај, полиција или Хитна медицинска помоћ као и дежурни социјални радник могу да сместе особу у прихватилиште.

- Оба објекта су током ноћи под надзором радника обезбеђења - предочавају у Центру за социјални рад. - Ту пратимо сваког корисника, и упућујемо их на остваривање права из области социјалне заштите и на тај начин се успоставља поверење у институције града. Смештај је аутоматски, с обзиром на то да се не тражи никаква документација, довољно је доћи на адресу Центра како би се пријавили за смештај.

У преноћишту се, међутим, не збрињавају особе којима је потребна здравствена нега, јер сваки корисник треба да буде способан да брине о себи, тачније, води бригу о личној и заједничкој хигијени.

До одласка на починак, људи који су остали без крова над главом, невољу могу да ублаже у Свратишту за бескућнике Геронтолошког центра. Врата су им отворена од 7 до 19 часова, а имају могућност да се окупају, пресвуку у чисту гардеробу и добију да једу, што је многима једини сигуран оброк.- Особе који су бескућници, тако целог дана и ноћи имају потребан смештај, храну и спавање - наводе у Центру за социјални рад. - Јавни значај овакве врсте збрињавања јесте превенција скитње и смрзавања људи у зимском периоду. Са хладнијим временом број корисника преноћишта се рапидно повећава.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бескућници: На улицама живи oмањи град


Овај пројекат финансира Градска управа за социјалну и дечју заштиту, у складу са програмом унапређења социјалне заштите. Да би се ова услуга унапредила, осмишљава се и тражи решење за адекватнији простор, односно објекат чврсте градње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бескућници: Када би бетон могао да греје


ВИШЕГОДИШЊИ КОРИСНИЦИ

У ПРЕНОЋИШТУ је прошле године збринуто 36 мушкараца и пет жена, а долазе људи од 20 до 61 године старости.

У Центру примећују да, поред извесног броја вишегодишњих корисника, све више има и оних који се први пут обраћају за пружање овог вида помоћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)