У РАВНОМ Селу, код Врбаса, подигла се велика бура после пресуде којом је мештанин Божидар Царичић ослобођен плаћања рачуна за воду из водовода. Пре два дана дошли су радници ЈКП "Комуналац" са налогом да му исеку водоводне цеви, чему се Царичић успротивио. Није дозволио да багер ЈКП поломи бетон на прелазу испред куће и пресече доток воде у његово домаћинство. Има подршку комшија из села који су се окупили у петак вече у месној заједници, како би се организовали у "борби" да зауставе - искључење воде.

Мештани истичу да ће се свим силама одупрети непоштовању закона, наводећи да је Божидар "добио" суд против "Комуналца", јер је ово предузеће тражило да плати воду, која је од 2016. године, одлуком Покрајинске санитарне инспекције, забрањена за пиће и кување.

- Нисам на суду победио ја, него држава Србија, која је применила закон. Ја сам начинио само корак ка томе да у 21. веку пијемо здраву воду. Да ли је предузећу из Врбаса неко дао дозволу да трује децу у Равном Селу водом која је забрањена за употребу, јер садржи седам пута више канцерогеног арсена него што је дозвољено? - пита Царичић, који се с "Комуналцем" судио три године.

Истиче да сеоски водовод није власништво "Комуналца", него свих мештана, који су га изградили из месног самодоприноса. Због тога је досад прикупио 650 потписа за петицију којом се захтева раскид с "Комуналцем" као произвођачем и дистрибутером воде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Добио на суду водовод јер чесмовача није за пиће: Сада нико неће да плаћа рачуне!


Из ЈКП "Комуналац" саопштено је да налог за искључење Царичића из водоводне мреже није повезано с пресудом у његову корист.

Божидар Царичић


- Божидар Царичић од 2015. године није платио ниједан динар за воду коју је потрошио. Индикативно је да неко ко тврди да вода није за пиће и неће да је плати, исту користи и не дозвољава да се утврди колико је воде потрошио, а посебно ако се има у виду да испред куће у којој живи стоји натпис да продаје саднице воћа - тврде у "Комуналцу".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Само жалба "чешља" рачуне


"ПРИВРЕМЕНО" 13 ГОДИНА

ЕКОЛОШКИ покрет Врбаса (ЕПВ) упутио је представку директору ЈКП "Комуналац" Синиши Адамовићу, указујући да ставка на комуналном рачуну "вода - домаћинства Врбас" не наговештава потрошачима да она није за пиће, него је само техничка вода.

- Еко-чесме у селима не могу бити замена за воду из кућних славина. Оне су направљене као привремено решење, које траје већ скандалозних 13 година - истакао је председник ЕПВ Ратко Ђурђевац.


КРИВИЧНА ПРИЈАВА

ПО налогу Основног јавног тужилаштва у Врбасу, против седамдесетогодишњег Божидара Царичића биће поднета кривична пријава, због постојања основа сумње да је учинио кривично дело спречавање службеног лица у вршењу службене радње. (Љ. П.)