ЕНДОСКОПСКА метода хируршких интервенција за младог лекара др Александра Станојковића (48) из Сурдулице постала је рутина. На броју интервенција позавидели би му и лекари у великим медицинским центрима. Стално усавршавање и пракса учиниле су да овај хирург важи за једног од најбољих на југу Србије од кога уче колеге, а добар глас се далеко чује па је урбана легенда у овом крају да су пацијенти мењали адресе становања како би били у могућности да их оперише управо популарни доктор Саша.

Овај скромни човек каже да су лекари ти који се боре за оно што је највредније, а то је људски живот, а као кључни разлог своје популарности он наводи однос са пацијентима.

Ипак, чињеница да једини на југу Србије обавља лапароскопске интервенције иду у прилог импозантној бројци од 2.200 самосталних операција.

- Ја не радим само ендоскопске интервенције већ и отворену хирургију, а установа оваквог типа подразумева и рад у амбуланти. Просечно око 250 интервенција годишње обавим - каже др Станојковић.

Он напомиње да је његова каријера, коју упорно гради у малој средини сплет професионалних и приватних околности које нису дозволиле да напусти родни крај, иако је било прилика.

- Неке породичне околности су у два наврата одлучиле да не могу своју каријеру наставити у Африци и Немачкој, што су биле опције. Професионално прижељкујем рад на клиници која ће ми пружити могућност усавршавања, али са друге стране срећан сам што радим посао који волим у граду где ми родитељи старе и деца расту - каже др Саша.

Прочитајте још - Млади хирург са мисијом

Каже да је код њега интересовање за ову методу постојало још током специјализације, а у међувремену је завршио базични курс из ендоскопске хирургије.

- Током 2009. је урађена прва интервенција уз помоћ инструктора из Београда и тада је урађено тридесетак операција, још неких четрдесетак сам уз помоћ инструктора урадио у Београду, а онда крећем самостално са радом - каже хирург Станојковић.

Иначе, за њега је медицина била нешто што се подразумева. Иако је у породици он први лекар, присећа се анегдоте када се играо са сестром и нехотице је убо иглом, па је још од тада кренуло кроз шалу да се говори да ће бити лекар.

ИЗ САЛЕ У АМБУЛАНТУ

ЗБОГ мањка лекара, а великог броја пацијената, овај лекар често долази неколико сати пре радног времена како би обавио заказану операцију, након чега наставља рад у амбуланти. Он каже да је таква организација у малим срединама, а са друге велики је број пацијената који чекају на интервенцију. Многи од њих нису из Сурдулице, већ из Врања и околине. Ипак има и оних који долазе из других градова, јер су чули да др Саша "има лаку руку".