САН сваког младог научника да резултате његовог истраживања уважи и домаћи и међународни научни свет, остварио се др Александри Цветановић, научној сарадници на Катедри за биотехнологију и фармацеутско инжењерство Технолошког факултета Нови Сад.

Аустријско министарство за образовање, науку и истраживање и Институт за Дунавски регион и Централну Европу уручили су јој ових дана у Букурешту награду Danubius Young Scientist Award за изузетне резултате у научним активностима значајним за Дунавски регион.

Основни критеријуми за избор лауреата су научна изврсност и иновативан приступ у академском раду, затим релевантност теме научног рада за питања од значаја за Дунавски регион, као и значај научног рада кандидата изван националних граница.

Александра је истраживач у областима фармаколошки активних компоненти природног порекла. У угледним међународним научним часописима објавила је 40 радова. Њена докторска дисертација односи се на добијање једињења из различитих врста отпада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Неком отпад трошак, неком зарада


- Реч је о томе да се отпад из пољопривредно-прехрамбене производње уз помоћ савремених екстракционих технологија могу користити у фармацији, прехрамбеној индустрији, козметици и другим областима - каже за "Новости" Александра.

У свету се на томе увелико већ ради, а код нас су такви покушаји у повоју. Александрини научни радови могу битно да допринесу напретку наше земље у тој области. Да њена истраживања не би требало да остану пука теорија, потврђује и прошлогодишња одлука Академије за шумарство у Пекингу да ову Новосађанку уврсти међу 100 најуспешнијих младих научника у овој области.


ПРИНЦИП

ПРИЗНАЊЕ аустријског министарства и Института за Дунавски регион додељује се најуспешнијем истраживачу из сваке од 14 земаља које учествују у Стратегији Европске уније за Дунавски регион (Аустрија, БиХ, Бугарска, Хрватска, Чешка, Немачка, Мађарска, Молдавија, Црна Гора, Србија, Словачка, Словенија, Румунија и Украјина).