Добио на суду водовод јер чесмовача није за пиће: Сада нико неће да плаћа рачуне!

З. РАЈИЋ

14. 11. 2019. у 07:53

Добио на суду водовод јер чесмовача није за пиће: Сада нико неће да плаћа рачуне!

Неплаћање рачуна угрозило пословање "Комуналца" Фото ЈКП "Комуналац"

Ослобађајућа пресуда за дужника охрабрила кориснике у селима врбаске општине. Из ЈКП "Комуналац" поручују да оно што се потроши мора и да се плати, без обзира на квалитет

СУДСКА пресуда по којој је мештанин Равног Села ослобођен дуга за утрошену воду из водовода донела је невоље Јавном комуналном предузећу "Комуналац" у Врбасу, јер се пронела прича да становници овог и остала четири села у општини не морају да плаћају рачуне за воду из кућних славина - зато што није за пиће!

Судија Основног суда у Врбасу Мирјана Вигњевић оспорила је потраживање "Комуналца" од Равноселца Божидара Царичића с образложењем да, према пруженим доказима, ЈКП није испоручивало пијаћу воду, те да сходно томе нема право ни да је наплаћује. С друге стране, из ЈКП "Комуналац" поручују да вода која се потроши мора да се плати, без обзира на њен квалитет.

У "Комуналцу" не негирају да вода из сеоских водовода не одговара прописаним хигијенским стандардима, али истичу да приликом испоруке пролази све прописане технолошке процесе.

- На лошији квалитет воде у селима утиче састав земљишта на којем се налазе бунари. Због тих објективних околности у свих пет села - Равном Селу, Савином Селу, Змајеву, Куцури и Бачком Добром Пољу - изграђене су еко-чесме, које производе пијаћу воду, чије је коришћење бесплатно - нагласио је директор ЈКП "Комуналац" Синиша Адамовић.

Удружење грађана "Спона" у Равном Селу направило је петицију са захтевом да се мештанима обезбеди здрава пијаћа вода, и запретило контратужбом против ЈКП, "зато што испоручује воду која је лошијег квалитета и од техничке воде".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Народна банка Србије одлучила: Плаћање рачуна и "препознавањем лица"


- Вода је у Равном Селу забрањена за употребу још од 2006. године, а према резултатима института у Немачкој, где је упућена на анализу по захтеву породице која је намеравала да отвори фирму за прављење колача, из кућних славина у Равном Селу тече - барска вода! - рекао је председник УГ "Спона" Саша Мирковић.

Одбијају да плате воду, јер није за пиће


Тужбу против ЈКП због испоруке и наплате неисправне воде већ је поднело УГ "Нада за Савино Село", заједно са 303 домаћинства.

- Еко-чесма не може бити алтернатива, јер је ЈКП дужно да испоручује пијаћу воду на кућну адресу - напомиње председник УГ "Нада за Савино Село" Жарко Гаврилов.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Само жалба "чешља" рачуне


УГРОЖЕНО СНАБДЕВАЊЕ

ДИРЕКТОР "Комуналца" Синиша Адамовић упозорио је да "кампања" за неплаћање воде угрожава функционисање ЈКП, као и планирани пројекат унапређења водоснабдевања у врбаској општини.

- Немачка развојна банка KfW одобрила је 4,1 милион евра за повезивање сеоских изворишта на врбаски водозахват, који, према налазима Института за јавно здравље "Др Милан Батут", има потпуно исправну воду за пиће - рекао је Адамовић.

Синиша Адамовић


УСТАВНА ЖАЛБА

ПРЕСУДУ Основног суда, којом је корисник из Равног Села разрешен дуговања за воду, потврдио је Виши суд у Сомбору, али у ЈКП "Комуналац" истичу да поступак није окончан.

- На то решење је уложена уставна жалба у ревизији. Такође, треба да се зна да постоје на стотине других пресуда које обавезују кориснике да плате оно што су потрошили - предочили су из "Комуналца".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације