Миомир Дејановић МиДеј, учитељ у ОШ „Светозар Марковић“ у Врању, прекинуо је штрајк глађу након неколико сати, пошто је постигао договор о премештају са директорком школе Тијаном Ђокић.


Дејановић је ступио у штрајк глађу у среду ујутро због одлуке директорке да због мањка првака буде премештен сеоску у школу у Доњем Нерадовцу иако има проблем са аутистичним сином. Према његовим речима, директорка је донела нову одлуку којом се премештај ограничава само на ову школску годину. Од наредне ће бити враћен у матичну установу.


Учитељ наводи да није против рада у сеоској школи и да ће до завршетка школске године радо обављати посао у Доњем Нерадовцу, али да је његова обавеза да се бори за свог сина.


- Приликом премештаја, директорка уопште није узела у обзир то штоб имам сина са аутизмом од кога ме премештајем удаљава, а њему је по налазима доктора потребна појачана нега и чешћи наџор родитеља. Уз то, моја супруга већ годинама и сама путује до свог радног места – каже учитељ.


Прочитајте још: ШТРАЈК ГЛАЂУ ИСПРЕД ШКОЛЕ: Учитељу из Ужица позлило


Миомир Дејановић је прошле године је добио признање „Најбољи едукатор Србије“, а од скора се налази и у Асоцијацији најбољих наставника са простора некадашње Југославије (АNNEXYU).


Његова биографија се недавно нашла и у Лексикону стваралаца у образовању који обележавају српску просвету.