ПРЕДСТАВНИЦИМА војвођанских пољопривредних задруга у уторак су у Новом Саду уручени уговори према којима је, на 14 учесника конкурса Развојне агенције Војводине, распоређено укупно 150 милиона динара. Средства су намењена за куповину машина и опреме за прецизну пољопривреду као и за унапређивање прерађивачких капацитета у аграру.

Из покрајинског буџета додељено је, бесповратно, 50 милиона динара а задругари су издвојили још 100 милиона за реализацију те нове мере подршке пољопривредницима, члановима задруга, објаснио је председник Покрајинске владе Игор Мировић уручујући уговоре.

- Изградили смо ефикасан систем који омогућава да, посредством Развојне агенције, значајно помогнемо задругама да набаве одговарајућу опрему и модернизују своје пословање - истакао је Мировић напомињући да је подршка реализована максимално транспарентно и применом одговарајућих критеријума.

Међу добитницима финансијске помоћи је и ЗЗ "Огледна станица" из Обровца код Бачке Паланке, која има 22 задругара и више од 100 коопераната.

- Први пут смо конкурисали у Покрајини и веома смо задовољни тиме што смо добили подршку. Захваљујући тим средствима набавићемо савремену машину за истовар и утовар минералног ђубрива и друге робе, чиме ћемо убрзати и знатно олакшати наш рад - истиче Радован Граховац, директор те задруге.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДИПЛОМУ ЗАМЕНИО МОТИКОМ: Професор физичке културе економску независност нашао у производњи јагодичастог воћа


Мало више од 2,1 милион динара добила је ЗЗ "Смедеревац" из Долова код Панчева, коју чине пет задругара и много више коопераната.


Иванка Смедеревац


- Бавимо се у првом реду прерадом индустријске конопље као и ратарством. Ова подршка ће нам много значити како бисмо што више унапредили ту нашу алтернативну биљну производњу - истиче Иванка Смедеревац, оснивач и директор задруге.

Задовољни су и у задрузи "Низине Плавна", будући да ће им ова подршка омогућити набавку савремене сејалице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Њиве издашне и без пестицида


- То је машина за електронску сетву, поседује џи-пи-ар-ес уређај и умногоме ће нам помоћи да унапредимо нашу производњу - наглашава Јаника Месарош, директор те задруге у општини Бач.


Јаника Месарош и Радован Граховац


Директор Развојне агенције Никола Жежељ напоменуо је да је овај недавно завршени конкурс намењен задругама, трећа мера коју је успешно реализовала та покрајинска институција.


АГЕНЦИЈА

- РАЗВОЈНА агенција Војводине је оправдала своју улогу подстицајима за ново запошљавање и набавку машина и опреме пре свега у малим и средњим компанијама. Агенција је побољшала и пословни амбијент омогућавајући запошљавање, посебно у мањим срединама- рекао је Мировић.