НЕПРИЈАТНИ мириси из фабричког круга компаније "БИН комерц" из Крушевца поново узнемиравају овдашње људе који се редовно жале Градској управи, медијима и овој хемијској индустрији.

Огласио се и Штаб за ванредне ситуације града на Расини, а руководство компаније тврди да ће проблем врло брзо бити решен.

- Обавезује се крушевачка филијала фирме "БИН комерц" из Београда да достави извештај о завршетку постројења за редукцију непријатних мириса, а рок је 15. новембар - закључено је на седници Штаба одржаној крајем минуле седмице.

Јер, после првих жалби Крушевљана ове јесени, надлежни су утврдили да испарења долазе из круга некадашње хемијске индустрије "Жупа", а то да непријатни мириси потичу из њиховог погона за производњу ксантата признају и у поменутој фабрици. Кажу, прве притужбе су добили још пре годину и по, али су радили на решавању насталог проблема. И, кажу, током августа је успешно обављено тестирање постројења које ће почети да ради 15. новембра.

- Наши суграђани немају разлог за бригу када је здравље у питању, јер непријатни мириси нису опасни и штетни - тврди директор крушевачког огранка фирме "БИН комерц" Бојан Цветковић. - У погону за прераду технолошких отпадних вода третирање и мерење обављамо четири пута годишње, а емисију штетних гасова у атмосферу контролишемо двапут годишње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Крушевац поново гуши смрад: Директор фабрике смирује суграђане и обећава решење у року од седам дана


И, заиста, у фабричком кругу постављају постројење за апсорцију мириса у погону који од 2018. производи више од 300 тона ксантата месечно. Средином октобра је, притом, управо у делу тог објекта избио пожар, али менаџмент тврди да он није био великих размера, те да је од 2013, када је обновљена производња, то било први пут да је нешто плануло.


Бојан Цветковић


- Предузимамо све мере опреза, имамо ватрогасну бригаду, камион и комплетну противпожарну заштиту - закључује Цветковић.


ПРОИЗВОДЊА

БЕОГРАДСКИ "БИН комерц" доо се бави производњом флотационих средстава (ксантата), а у Крушевцу производи и натријум хипохлорит за водоводе, базене и друге фабрике које у асортиману имају средства за хигијену. Годишње је то око 1.000 тона.