ИСТРАЖИВАЧИ са Универзитета Станфорд објавили су недавно листу најцитиранијих научника у свету, а међу њима су тројица из Ниша - проф. др Горан Бјелаковић са Медицинског факултета, проф. др Славиша Трајковић са Грађевинско-архитектонског и проф. др Влада Вељковић са Технолошког факултета у Лесковцу, који је од прошле године и дописни члан САНУ.

Да би свели списак на 100.000 имена, истраживачи су морали да обраде радове близу седам милиона научника.

- Истраживачи желе да уведу јединствену методологију за оцењивање својих колега, односно да се спречи вештачко подизање укупног броја цитата, аутоцитата и међусобно цитирање повезаних сарадника и колега - појашањава нам професор Трајковић, иначе рођени Лесковчанин.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАД НА ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ: Профа из подрума вукао нас ка елити


Професор Вељковић наводи да није исто бавити се истраживањима у Србији или у Пенсилванији. Годишње напишем од осам до 10 радова за међународне часописе из области хемијског инжењерства. Али, без сарадње са Техничко-металуршким факултетом из Београда и Институтом, тешко да бисмо могли да се озбиљније бавимо науком - искрен је Вељковић.

Професор Медицинског факултета Горан Бјелаковић је, захваљујући истраживањима током боравка у Данској, један од најцитиранијих професора млађе генерације из области интерне медицине.

- Биће ми драго ако истраживачи у Србији буду награђени према заслузи - каже Бјелаковић.