Фарма на Росомачкој кукли коначно добила нове власнике

В. ЋИРИЋ

11. 11. 2019. у 09:49

Фарма на Росомачкој кукли коначно добила нове власнике

Фото В. Ћирић

Нови живот "хотела за овце": Велимировићи се скрасили на Старој планини

ПОЗНАТА овчарско-козарска фарма на Росомачкој кукли, на Старој планини, изнад села Славиња, коначно је добила нове власнике. Реч је о породици Велимировић - супружницима Марији и Жарку, те њиховој ћерки Мини - која је својевремено из Београда отишла пут Париза, а одатле у Подгорицу. Сада их очекује много посла, а циљ им је да напуне оборе чији капацитет премашује 7.000 оваца и коза, па да живе од сточарства у старопланинској природи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Омеровићева фарма од преко 500 оваца

А, фарма "Беле воде" је до пре двадесетак година била власништво пиротске "Млекаре" која је неповратно пропала. Још се, међутим, памти то да су је седамдесетих година прошлог века, када је и саграђена - због услова чувања стоке - новинари били прозвали "хотелом за овце". Јер, имала је прописане сенике, модерне спаваонице са купатилима за пастире, тоалете, трпезарију са кухињом...

Некако у исто време, "никле" су и идентичне фарме у околини Димитровграда - "Боровско поље" и "Бачевско поље" - те фарма у лужничком крају тачније, у Боњинцу, али су и оне сада препуштене зубу времена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације