НИ после недељу дана није откривен кривац за помор рибе на Великом бачком каналу код Србобрана. Непобитно је утврђено само да је загађење стигло из смера Врбаса, Куле и Црвенке, а пецароши процењују да је угинуло више од 10 тона рибе. Еколози и риболовци су огорчени на надлежне у ЈВП "Воде Војводине", најпре због изјаве да помор рибе не представља еколошку катастрофу, а потом и због тврдњи да је после акцидента уклоњена сва угинула риба и побољшан квалитет каналске воде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА: Масовни помор риба на Сребрном језеру

- На Каналу се осећа трулеж од угинулих смуђева, штука, сомова, буцова и толстолобика, као и смрад материје која је угушила рибу. Угинуло је много крупних примерака, неки и од 30 килограма. Бабушка, која је најотпорнија, и даље "зева" хватајући кисеоник, што је доказ да вода није прочишћена. Уништено је природно мрестилиште око моста. Штета је непроцењива - наглашава Бранислав Чобанов из УСР "Шаран".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Помор рибе у Рашки и Ибру

У Врбасу, Кули и Црвенки, напоменуто је у саопштењу "Вода Војводине", регистровано је 18 загађивача чији рад може да се доведе у везу са помором рибе на ВБК.

- Нема их толико, него свега шест загађивача, по три у Црвенки и Врбасу, а у Кули већ дуго не ради ниједан индустријски погон. Све те ванредне инспекцијске контроле су "шминка" за јавност да би се прикрило стварно стање. Кад би се загађивач и открио, у шта не верујем, не би био кажњен, јер по уредби Владе РС не мора да угради пречистач отпадних вода пре 2025. године. Зато би ту уредбу требало хитно укинути - рекао је председник Еколошког покрета Врбаса (ЕПВ) Ратко Ђурђевац, који је у Србобрану организовао скуп на тему "Шта цивили могу да ураде да се ово не понови".

Фото Л. Парачки

Ђурђевац је казао да би загађење, које је узроковало помор рибе, било знатно ублажено да су "Воде Војводине", као старатељ ВБК, благовремено пустиле довољну количину свеже воде са преводнице код Куцуре.

- Трајно решење било би оснивање националне лабораторије за анализу отпадних вода, а Министарство заштите животне средине би требало да набави мобилне лабораторије за брзо узорковање воде кад се догоде акциденти - истакао је Ђурђевац.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Са скупа еколога, риболоваца и активних грађана у Србобрану упућено је више питања надлежнима поводом масовног помора риба.

- Зашто се није састао Општински штаб за ванредне ситуације? Зар продаја мртве или пригушене рибе није угрожавање безбедности грађана? Да ли су Дом здравља у Србобрану и Општа болница у Врбасу забринути за здравље грађана због загађене воде и загађене рибе на пијацама или само дочекују болест на свом прагу? - остала су питања без одговора.