ОСНОВНА школа "Љубивоје Бајић", из мале Медвеђе, код Трстеника, одолела је времену, освајачима и свим реформама у просвети: чак 191 годину се у клупама крај Западне Мораве школују ђаци, који су заједно са наставницима пре три године поставили невероватан задатак, да обнове старо здање своје школе. Прошле године осликали су четири мурала на оронулој фасади школе, а прошле недеље придодали још два.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Приједору осликана још једна зграда: Мурали красе град

Циљ им је да здање из 1872. године, када се настава после скоро пола века коначно преселила из сеоске црквене куће, оплемене ликовима заслужних ученика, наставника, директора.

- Наш циљ је од оснивања обнављање старе зграде школе и промоција културне баштине села и околине - предочава, за "Новости", наставник историје Иван Нешић, председник Удружења "Стара школа Медвеђа".

- Када смо ушли први пут у стару школску зграду, затекли смо прљавштину, ђубре, кров који прокишњава. Заменили смо разбијене црепове, направили неку изолацију, окречили, офарбали столарију, застаклили приземље.

За мање од три године, чланови удружења су успели да потпуно обнове целу северну фасаду и ту, уз подршку уметника Данила Вуковића и Мирослава Пауновића, осликају четири мурала. Саша Милановић, Драган Трошић, Небојша Станичић и Драган Милићевић, младићи из Медвеђе и Мијајловца, настрадали су у ратовима деведесетих година, у родном крају су муралима добили трајно сећање.

Нова два мурала на јужној страни, чије је осликавање поверено Данилу Вуковићу, довршена су 14. октобра, на Дан школе. Посвећена су двојици великана села, учитељима, награђиваним ауторима и посленицима у просвети и култури, Момиру Брадићу (1935-2018) и Љубивоју Бајићу (1913-1994).

Фото С. Бабовић

Директорка школе Весна Станичић добро се сећа како је пре тачно 50 година, тадашњи директор Бајић делио књиге ученицима, међу којима је била и она.

- Оно што је уздигло Бајића био је велики и непрекидни рад, који није жалио - каже Љубинка Бајић.

Пријатељ Момира Брадића, Слободан Живковић, каже да се истакнути педагог и уметник свесно жртвовао оставши у Медвеђи да би помогао селу, да развије културу и културну свест.

"ВАМПИРИ" ПРИВУКЛИ ПАЖЊУ

УДРУЖЕЊЕ "Стара школа Медвеђа" успело је да у жижу медија стави своје село пре свега причом о вампирима, предочавајући јавности обдукционе извештаје из 1773. и извештаје епидемиолога Хабзбуршке монархије 1731. године, који се односе на истраживање мистериозних смрти мештана. Осим те необичне историје, Удружење је организовало и конференције историчара Поморавља, књижевне вечери и друго.

ТРАДИЦИЈА

ШКОЛСТВО У Медвеђи почиње давне 1828. оснивањем прве приватне школе у сеоској црквеној кући. Прва школска зграда саграђена је 1872, а спрат je подигнут 1931. године. Нова модерна зграда, где данас са подручним одељењима учи око 200 ђака, отворена је 1988. године.