Дрон мери и стрес биљака

З. ГРУМИЋ

09. 11. 2019. у 15:28

Дрон мери и стрес биљака

Free Images Pixabay

Пољопривредни факултет наставља улагање у опрему, стигла беспилотна летелица. Набавку најсавременијег учила, вредног 1,1 милион динара, новчано подржала Покрајина

СТУДЕНТИ Пољопривредног факултета (ПФ) Универзитета у Новом Саду имаће прилику да значајно употпуне своја знања о прецизној пољопривреди, употребом беспилотне летелице коју је та високошколска и научна установа набавила ових дана, уз финансијску подршку Покрајинске владе.

То савремено наставно средство, вредно више од 1,15 милиона динара, купили су "удруженим" средствима ПФ и Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, који је за ту намену издвојио више од 816 милиона динара, у оквиру јавног конкурса за суфинансирање набавке машина и опреме у установама високог образовања чији је оснивач Покрајина.

- Прецизна пољопривреда је не само део наставе и науке, него и будућа пракса инжењера који излазе са овог угледног факултета - истакао је ресорни покрајински секретар Зоран Милошевић приликом демонстрације рада беспилотне летелице.

Истичући важност опремања најсавременијим училима те установе, као и осталих домаћих високообразовних установа, он је поручио да се на тај начин покреће "широка платформа" дигитализације као корак даље према примени вештачке интелигенције у аграру.

- Покрајински секретаријат је увек спреман да помогне студентима, будућим инжењерима, који ће бити део те нове техничко-технолошке стварности - нагласио је Милошевић и додао да су наши високообразовани стручњаци најбоља гаранција да ће пољопривреда Србије бити још успешнија.

Декан ПФ Недељко Тица истакао је да предстојеће коришћење беспилотне летелице у настави значи остваривање визије тог факултета.

Прочитајте још: Нови Сад: Награде за "десетке"

- Настојимо да наш факултет буде опремљен најсавременијим училима и да наши студенти, не само теоријски него и практично, виде шта значи прецизна пољопривреда.

Тај апарат биће коришћен за откривање разлика у особинама пољопривредног земљишта као и за детектовање стања усева на парцелама. Тим "дроном" опремљеним одговарајућом камером, моћи ће да се утврди да ли постоји стрес биљака услед мањка или вишка влаге, неодговарајуће прихране или појаве болести, корова и других проблема.

НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ

НАЈБОЉИ студенти Пољопривредног факултета, њих 60, добили су улазнице за Међународни сајам пољопривредне механизације "Aгритехника", који се одржава од 10. до 16. новембра у немачком граду Хановеру.

- Веома је лепо то што факултет цени добре студенте. Ова награда је заправо доказ да се труд и те како исплати - изјавила је Сара Ђорђевић, једна од награђених којима је покрајински секретар Зоран Милошевић уручио улазнице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације