Погодили цену за млин па онда тражили више

З. Рајић

субота, 09. 11. 2019. у 07:45

Погодили цену за млин па онда тражили више

Фото З. Рајић

Поништена продаја сивачког "Униона" - потенцијални купац одустао због промена. Остојић: Трговина пропала због 70.000 евра разлике

МЛИН "Унион" у Сивцу, чија је продаја оглашена пре 14 месеци, још није добио новог власника, иако је потенцијални купац ове јесени чекао само да стави потпис на договорену трансакцију. Готово извесна продаја је пропала јер је власник - аренђеловачка "Победа" повећао већ уговорену цену.

Било је готово сигурно да ће "Унион" купити Земљорадничка задруга "Агро МВ" браће Милосава и Вукосава Остојића из Сивца.Компанија "Победа" купила је сивачки млин за 120 милиона динара, а наводно га је најпре нудила за 1,3 - 1,4 милиона евра, да би касније повећала цену.

- Трговина је пропала, јер је продавац затражио готово 70.000 евра више на цену која је раније била погођена - каже Милосав Остојић. - Није тајна да смо се на куповину "Униона" одлучили углавном због силоса, али је намера наше земљорадничке задруге била и да у млину производимо посебне врсте брашна.

Другу страну приче са надлежнима из Млинарско-пекарске индустрије "Победа" нисмо успели да добијемо, јер информације може да пружи једино директор Владо Дамјанац, који с медијима комуницира искључиво путем мејла. Ни више поновљених молби, међутим, није помогло да челни човек "Победе" одговори на питања о пословним искуствима у Сивцу, разлозима за продају и интересовању за куповину млина.

Прочитајте још: Млин без брашна 14 година

Предузеће "Унион" прешло је 2005. у посед фирме "Житомедија" из Куле, власника Миомира Ђукића. Две године касније раскинут је тај купопродајни уговор, јер Ћукић није успео да покрене производњу брашна, што је била његова обавеза, него је једино користио силосе млина за складиштење своје робе. Од 2012. постројењима "Униона" газдује МПИ "Победа". Иако су најављивали, никада нису покренули производњу брашна, већ су само користили силосе. Највише ускладиштених производа у "Униону" је са њива које обрађује ЗЗ "Агро МВ", јер је сивачка задруга са "Победом" остала у одличним пословним односима, без обзира на неуспелу погодбу око продаје млина.

СТОЈИ КАО ЗА ВРЕМЕ РАТА

ПРИВАТИЗАЦИЈА је угасила погоне "Униона", па он већ 14 година не меље жито, иако је пшенице напретек у сивачком атару, који се простире на 15.000 хектара. Мештани истичу да је млин, који је основан 1906. године, до приватизације непрекидно радио, а стајао је само за време Другог светског рата, до 1944, када га је је тадашњи директор и највећи акционар, Чех Томаш Книхал, покренуо пред Батинску битку, шаљући брашно на фронт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације