Алармантно стање: Офанзива против загађења

Ј. ЋОСИН

субота, 09. 11. 2019. у 10:45

Алармантно стање: Офанзива против загађења

Ефекти грејања на фосилна горива - Фото Ј. Ћосин

У Нишу формирана радна група за заштиту животне средине, са 19 чланова. Највећи проблем су саобраћај и застарело грејање

ЛОКАЛНА самоуправа у Нишу је формирала Радну групу у којој ће се 19 стручњака бавити заштитом животне средине, здрављем људи и енергетиком, а требало би да сачине и план борбе против аерозагађења које је овде - нарочито током последње две године - веома изражено.

У том циљу је већ најављена забрана вожње аутомобила са евро 3 и евро 4 стандардом у производњи мотора, мада је тај вид борбе против повећане концентрације ПМ честица ипак у надлежности државе.

Али, градски секретар задужен за заштиту животне средине Ивана Крстић, каже да ће Радна група током зиме предложити неке краткорочне мере.

- Први корак ће бити катастар локалних загађивача, који заједно раде Секретаријат и Факултет заштите на раду, па ћемо према највећим штеточинама предузимати и конкретне мере. Већ сада је извесно да саобраћај представља главни проблем, а ту је и грејања током зиме на мазут и угаљ - наводи Ивана Крстић и нада се да ће први акт Радне групе под називом "План квалитета ваздуха" одобрити и Министарство заштите животне средине.

Прочитајте још: УСКОРО СА МАСКАМА НА УЛИЦУ: Највећи, пети степен загађености ваздуха јутрос у Београду, Новом Саду и Ужицу

Координатор овог градског тела Горан Милосављевић, читав тим ће свакодневно радити на томе да се смањи загађење, пратиће се резултати мерења, а Нишлије благовремено обавештавати о мерама заштите.

- Ниш има и географски проблем, јер се налази у долини, па не постоји природно проветравање града. Зато ћемо, између осталог, анализирати и иновативне методе којима су Сарајево и Скопље, на пример, постигли значајне резултате у овој области - закључује Милосављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације