Кинески Зиђин чини да Бор постаје најбогатији

Љ. ТРИФУНОВИЋ

субота, 09. 11. 2019. у 09:53

Кинески Зиђин чини да Бор постаје најбогатији

Фото Д. Миловановић

Током наредних од четири до шест година, буџет локалне самоуправе ће бити увећан три пута. Очекивања базирана на будућој наплати пореза и такса од кинеског "Зиђина"

ЗАХВАЉУЈУЋИ кинеској компанији "Зиђин", која планира отварање нових и проширење постојећих рудника у Бору, очекује се да ће и градски буџет бити "тежи" најмање три пута.

- Анализа стручних служби наше градске управе показује да ће се током наредних четири-шест година у локалну касу, уместо садашњих 2,2 милијарде, слити и додатне четири милијарди динара. По тој рачуници, Бор ће у односу на број становника бити најбогатији град у Србији - каже градоначелник Александар Миликић.

Притом, како каже, "Зиђин" планира да у будућем руднику бакра и злата "Чукару пеки", недалеко од Бора, упосли најмање 1.200 радника.

- Рачунајући порезе, доприносе, таксе и све остале принадлежности на које локална самоуправа има право, произлази да ће најкасније за шест година буџет Бора износити невероватних шест милијарди динара - наглашава Миликић.

Али, осим отварања нових лежишта, локалној самоуправи је једнако важно и то што ће се том приликом примењивати најстрожи еколошки стандарди, па би Бор требало да постане и привлачно место за живот.

Прочитајте још: „Зиђин“ не штеди за „златну жицу“ око Бора: Кинези Американцима плаћају скоро 400 милиона долара

- Са толиким новцем ћемо моћи да урадимо многе значајне ствари за наш град, почев од обнове инфраструктуре, отварања нових вртића, реконструкције школа до унапређења здравствене заштите... Биће простора и за капиталне инвестиције у области туризма, с обзиром на то да је околина Бора позната по природним лепотама - закључује Миликић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације