Нова еколошка катастрофа у Ивањици: Моравицом опет плива мазут

В. ИЛИЋ

08. 11. 2019. у 14:22

Нова еколошка катастрофа у Ивањици: Моравицом опет плива мазут
Излива се лож уље у Моравицу из Завода за рехабилитацију
ИВАЊИЦА – ТРИ месеца након највеће еколошка катастрофа која је задесила Ивањицу, када се у Моравицу излило око две тоне нафтних деривата, и то из складишта за лож уље Завода за рехабилитацију “Анемија”, инцидент се поновио. Приликом поновног покушаја да се у овој здравственој установи припреме за грејну сезону дошло је до новог изливања, али, како тврде одговорни у овој институцији, брзом реакцијом спречено је озбиљније загађење.

- Тим поводом хитно је сазвана седница општинског штаба за ванредне ситуације на којој је донета одлука да се на делу територије општине Ивањица, тачније у Свештици, што подразумева део града где се налази Завод за рехабилитацију и околина, прогласи ванредна ситуација – рекао је председник општине Ивањица Зоран Лазовић.


Он је нагласио, да су што се тиче еколошке заштите, све потребне мере предузете и то по налогу надлежних инспекцијских служби које су одмах након акцидента изашле на терен. Лазовић је истакао да ће након свих провера и контрола државних органа бити утврђена одговорност.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Istraživanja kod Ćuprije: Ispod Supske ostaci neolitskog naselja


Први човек општине Ивањица рекао је да је локална самоуправа у сталној комуникацији са Министарством здравља и Заводом за јавно здравље као и да је донета одлука у договору са Канцеларијом за јавна улагања да се издају локацијски услови за постављање мобилне цистерне запреминне 30 тона како би се грејање у болници наставило неометано.


- За следећу грејну сезону планирано је да Завод за рехабилитацију пређе на други енергент, тачније природни гас, а то неће бити компликовано јер је прикључни вод урађен, самим тим овакве ситуације се неће понављати - закључио је председник општине Лазовић.


Директор Завода др Мирослав Поповић тврди да су у претходна три месеца спроведене све мере које су наложиле инспекцијске службе и надлежне институције. Када су добили зелено светло да наточе мазут за нову грејну сезону, цистерна је поново попустила. Поповић не бежи од одговорности која му се намеће као првом човеку ове установе те је стога, како каже, и оставка “на столу” уколико се докаже да у било чему има његове кривице. Али пошто нико, па ни сертификоване стручне службе, не знају шта се заправо догађа и где мазут цури, мишљења је да није коректно да се повуче док се проблем не реши.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)