Сведок досељавања из Босанске Крајине: Сачуваће брвнару у Банатском Великом Селу

Р. ШЕГРТ

08. 11. 2019. у 08:46

Сведок досељавања из Босанске Крајине: Сачуваће брвнару у Банатском Великом Селу

Етно кућу нагризао зуб времена / Фото Р. Шегрт

Удружење "Крајишки вишебој" обнавља етно-кућу у Банатском Великом Селу. Од Покрајине добили 150.000, а од донације 35.000 динара, како би се стара брвнара сачувала од зуба времена

СТАРА брвнара у парку, у центру Банатског Великог Села, која сведочи да су се овде после Другог светског рата доселили становници Босанске Крајине, препуштена је зубу времена и у врло је лошем стању. Подигнута је пре 22 године, али је у међувремену кров оштећен, прокишњава и прети му урушавање, а у унутрашњости није остало ништа од покућства и експоната који су годинама сакупљани.

Објекат више не може да служи на понос селу, како би требало. Месна заједница не брине о њему, па су чланови Удружења грађана "Крајишки вишебој" одлучили да спас етно-куће узму у своје руке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ко ће без планова легализовати нишка села? Нерешиви проблем власника нелегалних објеката

- Не желимо да брвнара више пропада и све ћемо учинити да је спасемо. Од њене изградње 1997. године до данас готово ништа није уложено у њено одржавање. Само је једном префарбана и то је све, тако да је сада стање алармантно. Највише је оштећен кров - објашњава Борислав Стојисављевић, члан Управног одбора УГ "Крајишки вишебој". - Конкурисали смо за новац и прву помоћ од 150.000 динара добили од Покрајинског фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима. То, свакако, није довољно, па ћемо се на њихов конкурс јавити и наредне године.

Подршку за обнову брвнаре, вишебојци имају и од локалне самоуправе у Кикинди, начелника Севернобанатског округа Николе Лукача.

- Ових дана добили смо донацију од 35.000 динара од тетке, из иностранства, Николе Ковачевића, вишебојца који је изгубио живот у саобраћајној несрећи. Тражићемо помоћ и од спонзора, а доста посла можемо да урадимо и сами, али тек на пролеће. Опрема из ентеријера је склоњена и налази се делом у КУД-у, код Удружења жена и у нашем удружењу, али је планирано да се све врати и брвнара опреми као некада - наводи Стојисављевић.


ЗАСЛУЖНА ИМЕНА

ГРАДИТЕЉ брвнаре мајстор Јанко Ђукић није доживео да види коначан изглед етно-куће коју је, зидарским и тесарским алатом, вешто "истесао". За некада богату опрему заслужни су понајвише Славко Самарџија Чапило и покојна Мира Лукач, кореограф из Дрвара, која је из тог краја донела многе вредне предмете и народне ношње.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Белим комбијем круже Крагујевцом и бомбонама покушавају да намаме децу? Грађани у паници, измишљена прича о отмици и хапшењу

БИЛА ОПРЕМЉЕНА СА 150 ЕКСПОНАТА

ПОСЛЕ градње Великоселцима је требало неколико година да опреме унутрашњост, па је брвнара уз огњиште имала чак 150 ескпоната: вериге, машу за жар, вучије за воду, тару односно разбој, преслицу за вуну, богату народну ношњу и бројне друге архаичне предмете, који старије Великоселце подсећају на стари завичај, а млађима сведоче о некадашњем начину живота.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације