Дрво најјефтинији спас од зиме: Цене су тренутно за пет евра мање него лане

В. МИТРИЋ

05. 11. 2019. у 20:28

Дрво најјефтинији спас од зиме: Цене су тренутно за пет евра мање него лане

Домаћини из Пасковца "на терену" Фото В. Митрић

Много кошта и сопствена шума

ЗАХВАЉУЈУЋИ релативно топлом почетку новембра, огревно дрво не само што није поскупело, већ су цене за око пет евра по кубику ниже него лане. Кубни метар букве или граба може да се набави већ од 4.800 до 5.200 динара.

Набавка на стовариштима је, притом, за око 600 динара скупља него код домаћина са села који индивидуално секу и продају огревно дрво. Превоз на периферију Лознице не кошта ништа, али се доплаћује за удаљеније испоруке. Упркос свему, многима значи и то што нека стоваришта локалним предузећима омогућавају плаћање на одложено, па многим радницима одговара подела трошка на десет рата, тим пре што отплата почиње од лета, а испорука је уочи грејне сезоне.

У Пасковцу, подно Гучева, мештани продају тек исечена дрва. Кажу, цена је 40 евра по кубику, возе где треба и увек продају најмање једна дупке пуна запрежна кола. Поносни су и на редовне муштерије које знају да не закидају на мери.

Прочитајте још - КУПЕ ЗА 5.000, ПРОДАЈУ ЗА 52.000 евра: Масовна куповина шума и ливада

- Грејање на дрва је мојој породици најисплативије, али је далеко од јефтиног, без обзира на то што имамо сопствену шуму у селу Сипуља, подно Цера. Осим тога што сви укућани морају да запну не би ли посечено извукли до пута, ваља платити превоз, па сечу у облице и "цепање". На крају, кубик наших дрва нас кошта 2.500 динара - каже Ненад Тодоровић из Лознице.

Домаћини који имају шуму, али не желе да се прљају и муче, већ да огрев добију на кућну адресу, дрвосечама на свој кубик поклањају још један.

Иначе, лозничка стоваришта су добро снабдевена и угљем, па сирова колубара кошта 7.200, а бановићи и до 12.500 динара по тони. За хиљаду килограма брикета треба издвојити 19.000, а за исту количину пелета око 23.000 динара.

Притом, на благодет градског грејања може да рачуна тек око 16 одсто становника овог краја, којим цене грејања нису повећаване седам година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

f

08.11.2019. 00:13

niko sume ne sadi, kad ovce pogore svo drvece grejace se na sta ? na beeeeeee ?