ОБЈЕКАТ Дома здравља "Нови Сад" у Булевару цара Лазара 75 на Лиману четири, биће потпуно реконструисан, а вредност радова је процењена на око 690 милиона динара. Мада извођач радова још није одабран јер је јавна набавка отворена до 19. новембра, до када заинтересовани за овај посао могу да доставе понуде, по сазнањима "Новости", овај обиман посао би требало да почне за месец дана.

С обзиром на то да је реч о комплетној реконструкцији овог објекта, лекари, медицинско и друго особље, као и део опреме, биће распоређени у друге домове здравља и амбуланте у граду. Пацијенти који овде имају потписан уговор са изабраним лекаром, благовремено ће бити обавештени у коју амбуланту, односно дом здравља су распоређени.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Ужас у Новом Пазару: Домаћин је чуо лавеж паса, истрчао је из куће, затекао је страшан призор у свом тору (УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО)

Рок за извођење радова је најдуже 400 календарских дана, а гаранција за радове не може да буде краћа од две године од дана примопредаје радова. За укупан уграђени материјал, извођач радова мора да има сертификате квалитета и атесте који се захтевају по важећим прописима и мерама уз објекте ове врсте.

- Планирани су радови на крову, радиће се адаптација зграде, а биће замењена и столарија - наводи се у конкурсној документацији шта је неопходно урадити. - Осим тога, замениће се машинске и електричне инсталације, а поставиће се и термичка изолација. У ходницима, амбулантама, чекаоницама постојеће подне облоге биће замењене као и клупе за пацијенте.

Поред реконструкције овог објекта, очекује се и изградња Дома здравља у новосадском насељу Адице. Будућа здравствена установа градиће се у блоку између улица Смедеревске, Симе Шолаје, Жикице Јовановића и Бањалучке, а вредност посла је четири и по милиона динара без ПДВ-а.

- Грађани ће ту имати основне услуге примарне здравствене заштите, општу праксу, стоматологију, гинекологију, педијатрију и патронажу - наводи се у конкурсној документацији. - У објекту површине између 750 и 1.000 квадратних метара, оквирно би требало обезбедити 40 просторија различите намене и величине.

Према правилнику и на основу броја становника, којих има око 10.000 у Адицама, потребно је обезбедити око 30 запослених, односно најмање пет лекара опште праксе, по једног гинеколога, педијатра за предшколце и децу школског узраста, стоматолога за децу и најмање 14 медицинских сестара, техничара и две спремачице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
После пожара на Старој планини букнуло ново жариште

ПРОЦЕНЕ

ПРЕМА проценама, ова здравствена установа у Адицама моћи ће да пружи 61.000 лекарских услуга годишње, 3.000 посета патронажних сестара, 10.000 посета лабораторији са пружених 50.000 анализа.