ПРОЈЕКАТ унапређења повезаности Баната са румунске и српске стране наставља се преко ИПА програма прекограничне сарадње. Један је већ успешно завршен, па је и други истог назива само са бројем два и зове се "Унапређење повезаности Баната 2" и вредан је нешто више од 1,3 милиона евра, од чега ће из ИПА фондова бити обезбеђено око 972.500 евра. Реализују га, као и први, ЈП "Путеви Србије", као водећи партнер, затим Град Кикинда, општина Жомбољ и зрењанински Регионални центар за друштвено-економски развој "Банат".

Као је речено на представљању пројекта у Кикинди, он подразумева реконструкцију дела државног пута од Кикинде до Накова, у дужини од скоро два километра, и соларно осветљење око осам километара новоизграђене бициклистичке стазе од Кикинде до граничног прелаза са Румунијом у Накову.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Хостесе са црним велом, торта у облику погребног сандука и „гробарско коло“: Овако је изгледала јубиларна „Гробаријада“(ФОТО)

- Реконструисаћемо део државног пута од Кикинде до Накова јер ће се тако унапредити безбедност саобраћаја. Осим улоге инвеститора, наше предузеће учествује и овим пројектима, јер им је циљ повезивање два града, у овом случају Кикинде и Жомбоља. Пројекат ће дати велики допринос постизању савремених стандарда квалитетне путне инфраструктуре која је главни канал за превоз терета и путника - објаснила је Биљана Вуксановић, извршна директорка "Путева Србије" и менаџерка овог пројекта.

Председник општине Жомбољ Дариус Адриан Постелницу тврди да су са румунске стране обновљени сви планирани путеви, а нови пројекат ће допринети квалитетнијем путовању до Кикинде.

- Претходним пројектом је модернизован прелаз са српске стране, изграђена је двосмерна бициклистичка стаза од Кикинде до граничног прелаза Наково, а отворена је и Канцеларија за информације и промоцију прекограничне економске сарадње са седиштем у Кикинди - навела је Ирена Живковић, директорка РЦР "Банат".

За Кикинду је веома важно било отварање граничног прелаза Наково-Лунга, јер је то омогућило инвестициона улагања фирми из Румуније. Тако је компанија "Зоппас" отворила фабрику у којој сада ради око 700 Кикинђана.

- Прелаз је омогућио велику циркулацију људи. Током пет година овуда је прошло више од 800.000 путника, од чега су 76 одсто страни држављани - навео је Саша Танацков, члан Градског већа Кикинде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Владета (61) сваке недеље већ годинама својој супрузи припрема посебно изненађење (ФОТО)

БОЉИТАК

ОВАКВА улагања стварају услове да инвеститори више улажу у овај део Баната, а тиме и да се отварају нова радна места, сматрају у Покрајинском секретаријату за привреду и туризам. Пројекат би требало да буде завршен до краја јула 2021. године.