Радосна вест за родитеље из Пирота: Проширење „Цвета“ укида листу чекања

В. ЋИРИЋ

04. 11. 2019. у 08:30

Радосна вест за родитеље из Пирота: Проширење „Цвета“ укида листу чекања
Велики успех дечје установе "Чика Јова Змај" и локалне самоуправе у Пироту: Вишедеценијски проблем смештаја деце у вртиће решен је доградњом и проширењем вртића „Првомајски цвет“

ГРАДОНАЧЕЛНИК мр Владан Васић и директор дечје установе "Чика Јова Змај" Милка Цолић су најавили да у Пироту ускоро више неће бити листе чекања за упис малишана.

Вишедеценијски проблем је решен доградњом и проширењем вртића "Првомајски цвет", који је својевремено радио под окриљем чувене конфекције "Први мај". Тада су у фабричком кругу боравила и деца запослених док су они били на радним местима, а онда је и надалеко чувена фирма - попут многих других у овом граду - отишла у историју.

- Установу смо преузели пре десетак година и од тада не престају улагања. Актуелна инвестиција од укупно 22 милиона динара се реализује уз помоћ Кабинета министра без портфеља др Славице Ђукић Дејановић, која је задужена за демографску политику, али и из локалног буџета. Досад смо проширили доњи део, а ове сезоне се тај посао обавља и на спратном делу зграде - каже градоначелник мр Васић, и подсећа на то да Дечја установа у шест вртића већ брине о око 1.200 деце.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мајсторство посаде "Иљушина": Заустављено ширење ватре, авион-танкер избацио 84 тоне воде на Старој планини

Сада ће "Првомајски цвет", у којем је тренутно 350 малишана, добити још 400 квадрата, што ће - осим укидања листе чекања - омогућити и смањивање броја деце у већ постојећим групама.

Директорка Милка Цолић додаје и то да ће свака група у овом вртићу имати своје одвојене просторије за боравак, те спаваоницу, трпезарију, тоалете... а биће инсталирано и подно грејање.

КАДРОВИ

УКИДАЊЕ листе чекања, односно већи број деце у вртићима подразумева и запошљавање додатног особља - од васпитача, до сервирки, чистачица и осталих помоћних радника. Зато ће локална самоуправа поднети захтев за нова радна ангажовања, јер актуелни Закон о забрани запошљавања у јавном сектору не дозвољава пријем нових кадрова у Дечју установу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације