Поломљени и оскрнављени споменици зарасли у шибље и коров слика је која се за сваке задушнице може затећи на већини српских гробаља у срединама на Космету у којима не живе Срби или су у мањини. Тако су расељени Срби на гробљима у Приштини, Косову Пољу, Вучитрну, Ораховцу и другим срединама затекли тужне призоре који их дочекују годинама.

- На жалост из године у годину све је горе. Иако је претходне неки споменик био читав ове године недостаје барем неки део или слика покојника на њему - говоре расељении Срби из Приштине који су организовано посетили своје православно гробље.

Зарасло у коров на све стране, расељени су тешко крчили пут до споменика својих најмилијих, а Саша Митровић приштински парох који са супругом живи у цркви светог Николе каже да сваке године упућује захтев надлежним приштинским институцијама али да говото никада не уваже апел да се православно гробље, за разлику од околног јеврејског и католичког, очисти. Слична слика дочекала је јуче расељене Србе и на православном гробљу у Косову пољу где Албанци из околних зграда и оних у изградњи бацају смеће и грађевински отпад.

- Иако смо се прошле године са свештеником организовали и очистили гробље, слика коју смо затекли ове године је заиста жалосна. Нас стотинак који смо хтели да запалимо свеће својим покојнима једва смо се пробили до споменика јер је читав простор зарастао у шибље и коров - каже Драгана Станојевић из Грачанице док опомиње да је недопустив такав однос према мртвима.

И Срби из Ораховца који су обишли православно гробље на улазу у овај метохијски градић, поново су се суочили са поломљеним споменицима, који су од 1999 године постали готово уобичајена слика на сваком косметском православном гробљу на којем у близини нема српских житеља. Иначе у неким потпуно албанским срединама, Срби се и не усуђују да обиђу своја гробља попут православног гробља у Подујеву, Ђаковици и другим градовима на КиМ.
- Шта очекивати у срединама и од друштва у којем не дају мира ни покојнима. Јер већег и страшнијег злочина нема од оног према покојнима и онима који нису у стању да се бране. А иако има случајева где су албанска гробља у срединама настањеним Србима, попут оног у северној Митровици, никада на њиховим гробљима Срби нису направили ниједан инцидент - говоре нам представници Срба са КиМ.