МЛЕКАРСКА школа са домом ученика "Др Обрен Пејић" у Пироту, организовала је гастро-манифестацију "Дан хлеба и сира". На штандовима у Дому културе, изложени су специјалитети које су ђаци те установе направили у својим радионицама на пактичној настави.


Према речима директора школе Ненада Ђорђевића, у школи, кроз практичну наставу, стасавају будући пекари и прерађивачи млека, односно мајстори за чувени пиротски качкакваљ и на тај начин чувају традицију. Под будним оком наставника практичне наставе и технолога, уче израду и мешење разних славских колача, сланих и слатких теста, са квасцем и без квасца и мешење уметничких облика теста. како наводи директор ђаци савладавају и вештину израде појединих италијанских сирева.


Поменута школа је иначе, једна од ретких прехрамбених која је опстала са простора бивше СФРЈ. Идентичне образовне установе радиле су у Бјеловару и Крању, али је пиротска остала јединствена на Балкану па се у њој школују будућу млекари из целе Србије. На изложби су се појавили и ђаци са својим менторима из Алексинца, Ниша, али и из бугарског места Габрова. Одлична је база за студирање на Пољопривредном факултету у Београду, са којим је потписала протокол о сарадњи, будући да носи име Др Обрена Пејића, својевремено предавача на овој престижној високошколској установи из престонице. Ђаци пиротске школе иначе одмах након дипломирања могу да добију посао у некој од млекара широм Србије, а има и оних које овде школују своје стипендисте.


Прочитајте још: Српска проја "раме уз раме" са светском класом хлебаДекан пољопривредног факулета Душан Живковић, наводи да сарадња са Млекарском школом никад није престајала и да она може да буде огледна база техниологије млека. Однос између факултета и ове школе је као однос мајке и кћерке.