Уз помоћ Француза више посла и хране за Србе у Новом Брду

Д. ЗЕЧЕВИЋ

31. 10. 2019. у 06:00

Уз помоћ Француза више посла и хране за Србе у Новом Брду
Хуманитарна организација "Солидарност за Косово" омогућила да се прошири пољопривредни комплекс народних кухиња

ЗАХВАЉУЈУЋИ помоћи Француске хуманитарне организације "Солидарност за Косово", пољопривредни комплекс народних кухиња названих "Мајка девет Југовића" у Новом Брду је добио две нове штале.

Пројекат је реализован у сарадњи са Епархијом рашко-призренском, коштао је од 85.000 евра, а омогућио је да фарма за краве музаре удвостручи капацитете и повећа производњу.

- Посебно је значајно то што ће из Новог Брда бити боље снабдевање народних кухиња од којих свакодневно зависи више од 2.000 људи, па ће мање зависити од донација и постати самоодрживије. Конкретно, фарма ће уместо досадашњих 26, моћи да гаји педесетак крава за мужу и 30 телади. Али, повећање капацитета изискује и већи складишни простор, па смо финансирали и постављање једне хладњаче која ће се налазити поред Млекаре - истиче председник удружења "Солидарност за Косово" Арно Гујон.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АПАРАТИ ЗА ГРАЧАНИЦУ И ПАСЈАНЕ: Донација хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ двема установама на Космету


Подсетимо, током минулих седам година, хуманитарци из Француске су - у сарадњи са Епархијом рашко-призренском - обезбедили новац за изградњу пет фарми, те по једне млекаре и фабрике за пастеризацију воћа и поврћа на Косову и Метохији. И управо захваљујући таквим инвестицијама, запослење је добило двадесетак овдашњих људи који више не живе од хуманитарне помоћи, већ од властитог рада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

kritik analitik

31.10.2019. 06:32

Nisu francuzi, oni su se pokazali, već Arno Gujon, pojedinac, koga bi Kušner verovatno oterao u pakao.