ПОТПИСИВАЊЕМ уговора између локалне самоуправе у Свилајнцу и немачке компаније ХДТ која се - као део "Беха групе" - бави електроником, озваничена је куповина једног хектара земљишта у Слободној зони, где ће нови инвеститор 1. новембра започети изградњу фабрике за производњу електронских мерних инструмената.

Објекат ће се простирати на више од 2.000 квадрата и требало би да у рад буде пуштен 1. априла 2020. Планирана инвестиција износи око милион евра, а компанија оријентисана ка извозу на тржишта западне Европе, САД и Јапана је већ исказала потребу за више од 100 радника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Немци у Госпођинцима конзервирају паприку и парадајз (ВИДЕО)


- Ово је нова потврда оправданости нашег стратешког опредељења да у Свилајнцу формирамо Слободну зону, те да истовремено у овдашњој средњој школи отворимо нове смерове и међу првима се укључимо у процес такозваног дуалног образовања. Данас смо већ направили два одлучујућа корака, јер је "Беха група" купила земљиште, а наша администрација је припремила комплетну документацију - нагласио је први човек Свилајнца Предраг Милановић који је представницима немачке компаније одмах уручио и грађевинску дозволу.

- У конкуренцији више општина, одлучили смо се за Свилајнац јер је овдашње руководство веома кооперативно и ажурно. Притом, нама је дугорочна сарадња од пресудне важности, јер смо, без обзира на традицију и мултинационални концепт рада, овде ипак странци. Зато је, на нашој лествици од 1 до 10, Свилајнац добио оцену 11 - изјавио је Беха.


БЕОГРАД

ДИРЕКТОР "Беха групе" Ларс Беха је, уз подсећање на то да послују дуже од пола века и - поред фабрика у Кини и Немачкој - имају и развојни центар у Београду, нагласио да је то пресудно утицало на одлуку да инвестирају у Србији.