Незапослени, и запослени становници Сивца, највећег војвођанског села, и ове јесени радили су као сезонци на северу Италије, где су брали јабуке. Запослени су узели неплаћено одсуство од месец дана, јер су за то време у Италији зарадили три своје просечне плате у нашој земљи. Сивчани традиционално беру јабуке у покрајини Трентино-Јужни Тирол, у селима Банко, Ливо, Мезокорона и Клоц.

- Посао није тежак, јер има довољно времена за одмор. Ради се пре подне од 8 до 12 и по подне од 13.30 до 18.30. У обе смене имамо паузе за маренду и цигарете. Јабуке беремо са специјалних машина на равним теренима и са мердевина на стрмим - описује Зоран Шаранчић, који је ове сезоне пети пут радио у Клоцу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -ИСПЛАТИВО УЛАГАЊЕ: Уместо винове лозе, саде јабуке и лешнике

Печалбу на Апенинском полуострву започела су пре скоро три деценије двојица Сивчана, Момчило Шимун и Мирослав Плавшић. Шимун каже да су те 1990. године кренули у Италију "наслепо", јер су чули да тамо може добро да се заради.

- Спавали смо у парку са црнцима, док нас није "покупио" неки човек и одвео да беремо јабуке у околини Трента. Од тада сваке године одлазим тамо. Изостао сам само двапут, кад су ми умрли родитељи - испричао је Шимун.

Он је, као ветеран, и ове сезоне остао дуже код газде, да помогне око сређивања воћњака и испоруке јабука.

Сивачки сезонци у Италији имају одличан смештај - две собе, дневни боравак, купатило и кухињу, у којој сами припремају храну, али их и газде почасте за ручак или вечеру лазањама или пицом.

Фото Приватна архива

- Наш газда је мало пргав, али правичан. Захтева да све буде по плану, да нема забушавања. Ми смо тамо добри и поштовани радници. Поред нас, јабуке беру и Македонци, Пољаци, Белоруси и Румуни - наводи Шаранчић.

Плодови се обавезно скидају са петељком и не смеју да се стискају, а пажљиво се стављају у кашуне, велике пластичне корпе. Колико су Сивчани вешти и вредни, сведочи то што су посао ове сезоне завршили неколико дана пре рока, одузимајући себи део зараде. Сатница је на неким плантажама 7,5, а на другим 8 евра. Кад се одбију трошкови за путовање до Италије и назад, за радну визу, пријаву и осигурање, као и храну и хигијену, заради се, истичу сивачки печалбари, више од хиљаду евра за месец дана.


ДИРИДАРЕЊЕ

Мањи број Сивчана одлази у Италију и током лета, на такозвано диридарење, проређивање младих јабука, како би се спречио преобилан род и побољшали квалитет и величина плодова. Шаранчић каже да је сатница за тај посао за пола евра мања, иако је тежи од бербе јер се ради по великим врућинама, а ситни плодови, које треба одстранити, скривени су у лишћу. Диридарење траје нешто дуже од бербе, па различите сатнице донесу исту зараду на оба посла.