Сир из Србије иде у Русију: Произвођаче брине недостатак стандарда за извоз

В. ИЛИЋ

30. 10. 2019. у 09:43

Сир из Србије иде у Русију: Произвођаче брине недостатак стандарда за извоз

Фото В. Илић

Млекари одушевљени Уговором о слободној трговини са Евроазијском унијом

ПОТПИСИВАЊЕ Уговора о слободној трговини са Евроазијском унијом, којим би се - између осталог - омогућио бесцарински извоз овчјег и козјег сира на тржиште Русије и још четири државе, млекари широм Србији су оценили су као одличан потез. Веле, то ће их учинити конкурентнијим и многе од њих који су раније већ извозили на тамошње тржиште вратити у руске маркете.

- Ослобађање од плаћања царине ће умањити цену наших производа бар за десетак процената, па се надамо што скоријој ратификацији уговора у парламентима свих шест држава. Сматрам и то да би наша држава требало да оформи сабирни центар и организује дистрибуцију производа - каже директор млекаре "Селект милк" из Инђије Милован Булатовић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У страху 1.100 Мачвана: Због ауто-пута остају без кућа и окућница?


Млекари у чачанском крају, као и они из Шумадије углавном се баве производњом сирева и осталих производа од крављег млека, а после потписивања овог уговора све озбиљније размишљају о томе да производњу прошире и на козје, и на овчје сиреве - иако мали број сточара на овим просторима узгаја ове животиње.

С друге стране, пештерски крај је чувен управо по узгоју оваца и по сјеничком овчјем сиру који се још прави на традиционалан начин, углавном у газдинствима, односно катунима где је организована испаша. Процена је да се на овом подручју годишње произведе око 350 тона овчјег сира, али произвођачи још нису упознати са стандардима које захтева руско тржиште.

То потврђује и директор Регионалног центра за развој пољопривреде и села у Сјеници Есад Хоџић, наводећи да чланице ЕУ инсистирају на стандарду ИСО 22000. Посебно истиче и чињеницу да млекаре у овом крају уопште не откупљују овчје и козје млеко, јер је због лоших путева прави подвиг стићи до сточара.

- Једнако је важно и то шта тамошњи купци траже, јер наша газдинства производе углавном беле сиреве. Иначе, откупна цена овчјег млека је овде око евра за литар, а за килограм сира их је потребно четири, па би наш производ на тржишту Евроазијске уније требало да кошта бар девет евра.


РОБА

У СРБИЈИ већ постоји неколико млекара које извозе у Русију, па ће уговор и њима знатно олакшати пласман намаза, меких белих сирева типа фете, али и паприке у павлаци.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dend

30.10.2019. 15:20

Služeći JNA 75 u Sloveniji, verovali ili ne, pojedina seoska domaćinstva su bila oslobođena poreza iznad 850 m nadmorske visine s tim da imaju određen broj stočnog fonda koji je pak Država donirala !S obzirom da su u više navrata, kroz istoriju, Srbiju spašavali baš poljoprivrednici bilo bi veoma lepo da se i Država njima, slično Sloveniji, oduži uz neke pogodnosti na obostrano zadovoljstvo !